När man tänker på veteöl är kanske inte de östra delarna av Tyskland det första som dyker upp i huvudet. Det finns dock en hel del fin weissbier i de förbundsländer som en gång tillhörde DDR. Den östinriktade bloggen Ostkoster har listat fem av de bästa.

1. Bernstein-WeizenStörtebeker Braumanufaktur
Bryggeriet startade sin verksamhet 1827 i Stralsund i Mecklenburg-Vorpommern och var under DDR-tiden ett av de största med en årlig tillverkning på 100 000 hektoliter. Ölen får sin speciella karaktär av framför allt vattnet, som hämtas från tre djupa brunnar på bryggeriets område.

Störtebekers Bernstein-Weizen är omtyckt av många ölälskare (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

2. Einsiedler WeissbierEinsiedler Brauhaus
Maskintillverkaren och ölälskaren Emil Schwalbe grundade bryggeriet 1885 i distriktet Einsiedel i Chemnitz (mellan 1952 och 1990 Karl-Marx-Stadt). Från andra världskrigets slut och fram till 1961 var bryggeriet halvstatligt och 1972 exproprierades det helt. 1990 blev det ett aktiebolag och är i dag åter helt privatägt.

3. Altenburger WeissbierAltenburger Brauerei
Bryggeriet grundades 1871 och blev redan 1948 ett folkägt företag (Volkseigener Betrieb, VEB). 1968 anslöts det till Getränkekombinat Leipzig. Under DDR-tiden producerades ungefär 330 000 hektoliter öl och alkoholfria drycker, som var kända över hela Östtyskland. 1991 var bryggeriet nästan bankrutt, men räddades av bayerska Brauhaus Leikeim. Altenburgers weissbier utsågs i september 2020 till Tysklands bästa veteöl vid World Beer Awards.

Altenburgers weissbier utsågs till Tysklands bästa vid World Beer Awards 2020 (foto: Altenburger Brauerei).

4. Frankfurter HefeweizenFrankfurter Brauhaus
Här pratar vi alltså om Frankfurt an der Oder nära den polska gränsen. Bryggeriet har sedan 2003 tillhört de östtyska entreprenörerna Karsten Uhlmann och Mike Bernd Gärtner och deras företag TCB Beverages, som också äger Feldschlösschen i Dresden. Bryggeriet gör gärna en stor sak av att deras veteöl markant skiljer sig från de bayerska.

5. Berliner WeisseBrlo
Berlins bidrag på listan blir förstås stadens egen specialitet – berliner weisse. Ölstilen som var vanlig på Berlins uteställen till långt in på 1980-talet har i dag nästan försvunnit. Efter sammanslagningen av Berliner-Kindl och Schultheiss Brauerei var Berliner Kindl Weisse länge det enda veteöl som gjordes i den tyska huvudstaden. Nu börjar det dock dyka upp fler producenter, där hantverksbryggarna i Brlo har gjort ett av de bästa ölen i kategorin.

Bloggen Ostkoster drivs av journalisten Patrick Ziob. Han är född i Düsseldorf, men har i många år bott i östra Berlin och nu Sachsen. I bloggen skriver han om sin kärlek till östra Tyskland, om människorna, regionerna och de lokala produkterna från Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt, Sachsen och Thüringen.