Den 12 mars kommer en spännande nyhet till butikshyllorna hos den tyska lågpriskedjan Aldi Süd. Då lanseras nämligen ett nytt öl som butikskedjan tagit fram i samarbete med Brewdog.

Ölet i fråga är en fruktig och humlig ipa på 4,2 procent, som fått det underfundiga namnet Ald IPA. Det är bryggt speciellt för lågpriskedjan Aldi Süd av Brewdog Berlin och säljs i halvlitersburkar till det facila priset av 1,29 euro styck. Full överkomligt för den som vill prova vad de skotska hantverksbryggarna kan erbjuda alltså. Brewdogs anläggning i Berlinstadsdelen Mariendorf har varit igång sedan 2019 och har förutom bryggeri, även en restaurang och en stor ölträdgård.

Ald IPA har Brewdog bryggt exklusivt för lågpriskedjan Aldi Süd (foto: Brewdog).

Historien bakom Ald IPA börjar dock i Storbritannien. Förra året lanserade nämligen Aldi UK en ipa som var förvillande lik Brewdogs kanske mest kända öl – Punk IPA – men som i övrigt inte hade något med bryggeriet att göra. Detta tände Brewdogs grundare James Watt, som på Twitter förkunnade att man skulle brygga en Yaldi IPA (i Skottland betyder ”yaldi” ungefär ”jippi” eller ”yeah”). I slutändan valde dock de två parterna att gräva ner stridsyxan och istället börja samarbeta, vilket ledde till att Brewdog gjorde en Ald IPA för Aldi UK. Ölet blev en succé och därför beslutade Brewdog och Aldi Süd att även göra en variant för Tyskland.

Aldi är egentligen två dagligvarukedjor som delar namn. Aldi står för Albrecht-Discount efter bröderna Karl och Theo Albrecht, som grundade kedjan i Essen 1946. Efter en dispyt kring försäljning av tobak delades kedjan 1961 upp i Aldi Süd och Aldi Nord, där de två bröderna fick ansvaret för varsin halva av dåvarande Västtyskland. Förutom södra Tyskland finns Aldi Süd även i Australien, Italien, Irland, Schweiz, Storbritannien, Ungern, USA, Kina, Österrike och Slovenien (i de två sistnämnda under namnet Hofer). Aldi Nord finns i norra och östra Tyskland samt Belgien, Danmark, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal och Spanien.