För att inte bli stående med osålt fatöl som måste hällas ut, sätter en del tyska bryggerier nu ett längre bäst före-datum. Bitburger och Krombacher lovar till exempel att deras pilsner håller i nio månader istället för sex månader, som tidigare var det vanliga.

Warsteiner har dock valt en annan väg. Istället för att flytta fram bäst före-datumet på nybryggd öl, ger man kunderna möjligheten att själva välja genom att förse ölfaten med en informativ krage. På den står det att ölets livslängd kan förlängas med två månader om det förvaras på rätt sätt. Många bryggerier följer nu Warsteiners exempel. AB Inbev går till och med ett steg längre och utlovar tre månaders förlängd hållbarhet för deras tyska flaggskepp Beck’s.

Många tyska bryggerier sätter nu ett längre bäst före-datum på sina fatöl (foto: Ulleo/Pixabay).

Bäst före-datum anger inte den sista dagen för konsumtion (sista förbrukningsdag), utan är det datum fram till vilket tillverkaren kan garantera att kvaliteten på det aktuella livsmedlet fortfarande är bra. Fram till nu har tyska bryggerier i regel satt ett relativt snävt bäst före-datum. Till Getränke News säger det tyska bryggeriförbundets vd Holger Eichele att bryggerier därför utan problem kan flytta fram datumet. Genom noggranna kvalitetskontroller försäkrar man sig om att ölet håller en hög kvalitet, om det förvaras på rätt sätt.

Veltins hör dock till de bryggerier som håller kvar vid de gamla riktlinjerna om sex månaders hållbarhet. Enligt bryggeriets talesperson Ulrich Biene är det för att bryggeriet alltid sätter ölets färskhet i främsta rummet. För även om öl är en produkt som inte blir dålig i första taget, så kan smaken förändras med tiden. För maltiga öl med hög alkoholhalt kan detta ibland vara en fördel, men för mer humliga öl, som pilsner, blir det ofta ett problem. Att förlänga ett öls livslängd med ett par, tre månader lär dock inte ha någon större effekt på smaken.