Fler och fler tyskar väljer att dricka alkoholfri öl, inte minst av hälsoskäl. Med ökad efterfrågan följer att utbudet stadigt blir större och att bryggmetoderna blir alltmer raffinerade. Här det bästa som de östra förbundsländerna har att erbjuda i alkoholfri väg enligt bloggen Ostkoster.

Först lite historik. Alkoholfri öl aktualiserades i Östtyskland redan 1972, då det styrande socialistpartiet SED hade fått nog av östtyskarnas stora ölkonsumtion. Berlinbryggeriet Engelhardt beordrades därför att ta fram ett alkoholfritt öl, som ett år senare kunde presenteras som Aubi, kort för Autofahrerbier (bilföraröl). Det ölet kom sedan faktiskt att stå modell för de mer kända västtyska märkena Clausthaler och Gerstel, som såg dagens ljus några år senare.

Här följer östra Tysklands bästa alkoholfria öl (0,5 procent alkohol eller mindre):

1. Freiberger AlkoholfreiFreiberger Brauhaus
Ett öl helt utan alkohol, med väldigt lite socker och en typisk ölsmak. Freiberger blev 1863 först i Sachsen med att brygga pilsner. 1948 togs bryggeriet över av staten och blev lite senare ett folkägt företag (Volkseigener Betrieb, VEB). Sedan 2006 ägs Freiberger av Radeberger Gruppe.

Freiberger Alkoholfrei är det bästa alkoholfria du kan dricka i östra Tyskland (foto: Freiberger Brauhaus).

2. Atlantik Ale AlkoholfreiStörtebeker Braumanufaktur
Ölet med bäst ölsmak i testet och 0,5 procent alkohol. Bryggeriet startade 1827 i Stralsund i Mecklenburg-Vorpommern. Var under DDR-tiden ett av de största med en årlig produktion på 100 000 hektoliter. Har en lång tradition av att brygga alkoholfritt och Atlantik Ale är en av klassikerna.

3. AubiDingslebener Bierspezialitäten
På tredje plats kommer originalet självt – Tysklands första alkoholfria öl. Välbalanserat och med mindre än 0,5 procent alkohol. Dingslebener i Thüringen var det största privata bryggeriet i DDR och har alltid ägts av familjen Metzler. Producerar i dag östklassiker som Aubi och Osta-Cola.

Aubi är Tysklands första alkoholfria öl och förebild för flera efterträdare (foto: Dingslebener).

4. Ur-Krostitzer Alkoholfreies PilsnerUr-Krostitzer
Smakar som en riktig pilsner och behöver inte drickas iskall. Mindre än 0,5 procent alkohol. Bryggeriet har anor från 1534, men namnet användes första gången 1904. Efter att ha varit statligt under DDR-tiden blev bryggeriet 1990 en del av Radeberger Gruppe.

5. Dingslebener Weissbier Alkoholfrei – Dingslebener BierspezialitätenDingslebener tar även femteplatsen med ett veteöl som inte behöver frukta konkurrensen från sina bayerska motsvarigheter. Med mindre än 0,5 procent alkohol smakar den som en weissbier ska: kryddigt med en aning banan.

6. Wernesgrüner AlkoholfreiWernesgrüner Brauerei
Får sin speciella smak av det vatten som bryggeriet tar från en brunn i skogen. Ska drickas mycket kall. Mindre än 0,5 procent alkohol. I slutet av 1800-talet fanns det fem bryggerier i Wernesgrün. Under DDR-tiden förstatligades de två största och blev 1974 VEB Exportbierbrauerei Wernesgrün. 1990 togs dagens namn och 1994 privatiserades bryggeriet. Ingår sedan 2002 i Bitburger Braugruppe.

Wernergrüner får sin smak av bryggeriets speciella vatten (foto: Bitburger Braugruppe).

7. Frei-Bier Alkoholfrei – Störtebeker BraumanufakturStralsundsbryggeriets andra öl på listan har mindre än 0,5 procent alkohol och en frisk smak från det fina vattnet. Ett riktigt sommaröl. Bryggt i pilsnerstil och det andra av Störtebekers tre klassiker.

8. Feldschlösschen AlkoholfreiFeldschlösschen Brauerei
Smakar som en pilsner ska med mindre än 0,5 procent alkohol. Feldschlösschen i Dresden var från 1838 ett renodlat lagerbryggeri med rötterna i en berömd restaurang. 1960 blev bryggeriet ett Volkseigener Betrieb, VEB. Efter murens fall togs Feldschlösschen över av Carlsberg, som 2011 sålde det vidare till TCB Beverages i Frankfurt an der Oder. Det gör det till ett av få östbryggerier som fortfarande ägs av östtyskar.

9. Lübzer AlkoholfreiLübzer Brauerei
Påminner om en riktigt bra lager med viss torrhet. Dricks välkyld. Mindre än 0,5 procent alkohol. Bryggeriet grundades 1877, men revs ner efter andra världskriget. Östtyska staten kunde inte ta över bryggeriet eftersom huvudägaren var amerikan. 1969 återuppbyggdes det och blev ett VEB. Lübzer ägde den enda burklinan i hela DDR och exporterade sin öl till väst. Sedan 2004 ägs bryggeritet av Carlsberg.

10. Bernstein-Weizen Alkoholfrei – Störtebeker Braumanufaktur
Störtebekers hattrick på listan fullbordas med ytterligare ett fantastiskt alkoholfritt öl. Med mindre än 0,5 procent alkohol smakar det som en bra, vanlig weissbier. Det står helt klart att man kan sina saker i Stralsund.

Störtebeker stoltserar med tre av sina alkoholfria öl på listan (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

Bloggen Ostkoster drivs av journalisten Patrick Ziob. Han är född i Düsseldorf, men har i många år bott i östra Berlin och nu Sachsen. I bloggen skriver han om sin kärlek till östra Tyskland, om människorna, regionerna och de lokala produkterna från Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt, Sachsen och Thüringen.