Den 20 april ramlar det in lite nytt i Systembolagets tillfälliga sortiment igen. En av de mer spännande nyheterna är en samarbetsbrygd från två framgångsrika och populära bryggerier i Eslöv och Augsburg.

Var för sig brukar namnen Remmarlöv Gårdsbryggeri och Brauhaus Riegele locka fram en och annan glad min hos många ölälskare. Vad händer då inte om de två gör något tillsammans? Nu får vi chansen att veta det! Tisdagen den 20 april släpps nämligen 12 000 flaskor av deras samarbetsöl Collaboration Maibock i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det handlar alltså om ett bocköl, det vill säga en lite starkare ljus lager. I doft och smak hittar vi malt, bröd, aprikos, honung, citrus och en viss kryddighet. Serveras med fördel till lamm- eller fläskrätter, tipsar Systembolaget.

Remmarlövs och Riegeles gemensamma öl släpps den 20 april (foto: Systembolaget).

I Tyskland bryggs maibock för att välkomna våren. Maibock är något ljusare än andra bocköl och bryggs i regel med aningen mer humle. Precis som andra bocköl har maibockar en stamvörtstyrka på minst sexton procent. Namnet bocköl lär för övrigt vara en förvanskning av ”Ainpöckische Bier” (”Öl från Einbeck”), som när det kom till Bayern uttalades ”Oanpock” som senare blev ”Bockbier”.

Brauhaus Riegele grundades 1386 och styrs i dag av Sebastian Priller och Sebastian B. Priller-Riegele. I dagsläget har bryggeriet cirka 130 anställda. 2019 blev Riegele det första bryggeri att vinna den prestigefulla titeln Årets bryggeri i Tyskland tre år i rad. Remmarlöv Gårdsbryggeri startades 2014 av Håkan och Michéle Nilsson. Bryggeriet gör öl i många olika stilar, baserade på svensk basmalt och vatten från egen brunn.

Fakta Remmarlöv Riegele Collaboration Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt:  7,0 %
Producent: Remmarlöv Gårdsbryggeri
Leverantör: Remmarlöv Gårdsbryggeri
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 29,90 kr (90,61 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 12 000 st.