Den tyska ölförsäljningen har präglats av dystra siffror under pandemin. Men mars innebar ändå en viss ljusning, inte minst tack vare den tidiga påskhelgen. 

Under mars ökade den tyska ölförsäljning med hela 12,4 procent jämfört med samma månad 2020. Det motsvarar cirka 847 000 hektoliter. Totalt sålde tyska bryggerier och återförsäljare runt 7,6 miljoner hektoliter öl i mars 2021. Ölblandningar ökade med 109 000 hektoliter till 425 000 hektoliter, vilket motsvarar en ökning på 34,6 procent. Det visar färska siffror från den tyska statistiska centralbyrån Destatis. Ser man till årets första kvartal som helhet minskar dock försäljningen med 10,8 procent.

Den tidiga påsken fick många tyskar att göra sina ölinköp redan i mars (foto: Shutterstock).

Den stora ökningen beror bland annat på att tyskarna redan i mars började handla inför påskhelgen, som i år inföll tidigt i april. Dessutom ökade exporten kraftigt jämfört med samma månad i fjol, då den mer eller mindre kollapsade på grund av coronakrisen. Tyska bryggeriers export till andra EU-länder uppgick i mars 2021 till 647 000 hektoliter, en ökning med 97 000 hektoliter från mars 2020. Exporten till länder utanför EU ökade i sin tur med 127 000 hektoliter till totalt 812 000 hektoliter.

Ser man till respektive förbundsland hade bryggerierna i Bayern allra bäst marsmånad och ökade sin försäljning med 22,5 procent. Därefter följer Nordrhein-Westfalen (+17,6 procent), Sachsen-Anhalt (+16,3 procent), Niedersachsen/Bremen (+11,8 procent) och Mecklenburg-Vorpommern (+10,2 procent). Plus visar även bryggerierna i Schleswig-Holstein/Hamburg (+8,6 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (+7,9 procent) och Baden-Württemberg (+6,3 procent). Det gick dock bakåt i Thüringen (-8,7 procent), Hessen (-4,2 procent), Sachsen (-1,5 procent) och Berlin/Brandenburg (-0,4 procent).

Fotnot: Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl eller andra maltdrycker samt öl som importerats från länder utanför EU.