Coronapandemin sätter stopp för Oktoberfest i München även i år. Beskedet kom vid en presskonferens i den bayerska huvudstaden under måndagen.

Dagens besked lämnades av Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU) och Münchens borgmästare Dieter Reiter (SPD) och var på många sätt väntat. Det hade bland annat föregåtts av rekommendationer från Bayerns delstatsregering och andra bayerska kommuner som arrangerar stora folkfester. Även om det är en bit kvar till september och att en stor del av befolkningen då beräknas vara vaccinerad, lär den globala coronapandemin inte vara över. Risken med att samla miljontals besökare i München under festdagarna är helt enkelt för stor, rapporterar sajten Muenchen.de.

Den som vill gå på Oktoberfest får vänta i minst ett år till (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).

Att arrangera en mindre variant av Oktoberfest har heller inte varit upp för diskussion, utan man har istället valt att vara tydliga gentemot de krögare som brukar vara med på Oktoberfest. Däremot öppnar såväl Dieter Reiter som Markus Söder och Oktoberfestgeneralen Clemens Baumgärtner för andra alternativ, som en repris på förra årets satsning ”Sommer in der Stadt” (”Sommar i staden”). Markus Söder underströk också att Bayerns förbundsledning gärna stödjer alternativa, kreativa lösningar i mindre skala. Årets Oktoberfest var planerad att äga rum 18 september till 3 oktober.