De tyska livsmedelskedjorna laddar för en majmånad som förhoppningsvis innebär att konsumenterna kan börja träffas för en öl ute i det fria. Priskriget för att locka till sig kunderna är redan igång och det främsta vapnet är att hamna under tio euro per back.

I Tyskland sammanfattas ölköparnas preferenser med uttrycket ”Der Bier 10er” (ungefär ”Öl-tian”). Den som lyckas sälja en back öl för mindre än tio euro har nämligen goda chanser att attrahera de två tredjedelar av kundunderlaget som föredrar öl i denna prisklass. I början av maj var det två märken som låg inom detta prisspann: Becks och Warsteiner. En sexpack av det förstnämnda kunde på Netto köpas för 2,13 euro, vilket motsvarar 7,10 euro för en back om tjugo öl. Kedjan Real sålde i sin tur en back Warsteiner för 10,49 euro, men slängde då med en gratis sexpack Warsteiner Alkoholfrei till ett värde av 4,29 euro. Detta borträknat var priset för backen alltså 6,29 euro.

Tyska lågpriskedjor laddar för priskrig inför vårens utevistelser (foto: AP Photo/Joerg Sarbach).

I de östra delarna av Tyskland rasar priskriget extra kraftigt på grund av konsumenternas högre priskänslighet. Oetkers pilsnermärke Freiberger säljs där för 7,99 euro backen på Marktkauf, medan Lidls Perlenbacher Premium Pils i halvlitersflaska går att få för 2,35 i ett åttapack – och då slänger man med ytterligare en öl på köpet. Edekas dotterbolag Diska lockar å sin sida med en back Holsten för 8,99 euro. Hos alla återförsäljare är det pilsnerstilen som säljer bäst, i volymer som tillverkare av andra stilar bara kan drömma om. Priserna blir också därefter. De enda som i dagsläget utmanar pilsnermärkena kring tioeurogränsen är veteölsbryggarna Franziskaner, skriver Getränke News.