Vi har redan bekantat oss med några fina tyska bocköl i år i Systembolagets tillfälliga sortiment. Den 11 maj kommer nästa chans då en maibock släpps från ett bryggeri vi träffat på tidigare.

I januari släppte Systembolaget 1813 Zwickl från Privatbrauerei M.C. Wieninger i det tillfälliga sortimentet. Tisdagen den 11 maj kommer nästa öl från Teisendorf, nämligen den säsongsinspirerade Wieninger Maibock. Det handlar om ett ljust bocköl, som vid upphällning bildar ett ordentligt skum och bubblande kolsyra. I doften finns malt, knäckebröd, kryddor och ett litet alkoholsting som kittlar näsan. Alkoholen gör sig även påmind i smaken, som också repriserar malt- och brödaromerna från doften tillsammans med lite fruktighet. En viss honungssötma ger sig också till känna och dröjer kvar in i eftersmaken.

Wieningers maibock gör entré den 11 maj (foto: Systembolaget).

I Tyskland bryggs maibock för att välkomna våren. Maibock är något ljusare än andra bocköl och bryggs i regel med aningen mer humle. Precis som andra bocköl har maibockar en stamvörtstyrka på minst sexton procent. Namnet bocköl lär för övrigt vara en förvanskning av Ainpöckische Bier (Öl från Einbeck), som när det kom till Bayern uttalades Oanpock som senare blev Bockbier.

Redan runt år 1600 finns det ett bryggeri i Teisendorf, som ligger mellan sjön Chiemsee och orten Berchtesgaden i Bayern. 1666 tas bryggeriet över av regionens ärkebiskop. Efter att ha blivit avkristnat 1813 köps det av Philipp Wieninger, som blir den första i familjen att äga bryggeriet. Namnet kommer dock från hans son Max Christian. Senare köper Philipp även klosterbryggeriet i Höglwörth. Familjen Wieninger äger i dag även en rad restauranger i regionen. Bryggeriets produktion ligger på cirka 100 000 hektoliter per år och sker under överseende av bryggmästare Bernhard Löw.

Fakta Wieninger Maibock
Stil: Ljus bocköl
Producent: Privatbrauerei M.C. Wieninger
Leverantör: Multibev AB
Alkoholhalt: 7,1 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.