En av de kallaste aprilmånaderna de senaste fyrtio åren och en tidig påsk bidrog till att ölförsäljningen Tyskland sjönk med 1,8 procent under årets fjärde månad.

Jämfört med april förra året såldes det 127 000 hektoliter mindre öl i Tyskland under samma månad i år. Totalt såldes det 6,9 miljoner hektoliter öl i Tyskland under april i år. Jämfört med aprilförsäljningen 2019, det vill säga innan coronapandemin, är det en minskning med 23 procent eller 1,6 miljoner hektoliter. Det visar siffror från den tyska statistiska centralbyrån Destatis. Förutom att april i år var rekordkall, beror de dåliga siffrorna även på att påsken inföll tidigt i månaden och att de flesta inköp därför gjordes redan i mars.

En ovanligt kall aprilmånad bidrog till att ölförsäljningen i Tyskland sjönk.

Tysk ölförsäljning till andra EU-länder ökade dock med 17,3 procent, motsvarande 92 000 hektoliter, i april i år jämfört med samma period förra året. Till länder utanför EU ökade den med 1,1 procent (+9 000 hektoliter). Ölblandningar backade dock något till 427 000 hektoliter, en minskning med 1,4 procent eller 6 000 hektoliter. Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl eller andra maltdrycker, liksom öl som importerats från länder utanför EU.

Om vi fördelar sifforna på respektive förbundsland ser vi att månadens ölförsäljning gick bäst i Schleswig-Holstein/Hamburg (+24,8 procent), Bayern (+10,8 procent) och Sachsen-Anhalt (+1,5 procent). Övriga förbundsländer visar minussiffror. Sämst gick det för Hessen (-18,9 procent), Mecklenburg-Vorpommern (-15 procent), Sachsen (-13,4 procent), Thüringen (-12,5 procent) och Rheinland-Pfalz/Saarland (-10,9 procent). Niedersachsen/Bremen (-7 procent), Berlin/Brandenburg (-6,4 procent), Baden-Württemberg (-4,8 procent) och Nordrhein-Westfalen (-1,5 procent) hade nog också hoppats på bättre siffror i april 2021.