En dryckeshandlare i Sachsen-Anhalt kommer inte att straffas för att ha sålt ett öl kallat Deutsches Reichsbräu till det symbolladdade priset 18,88 euro per back. I ett mycket kontroversiellt rättsfall har den regionala domstolen i Halle avslagit den allmänna åklagarens överklagande av en dom från distriktsdomstolen i Naumburg.

När ölet började säljas av en dryckeshandlare i Bad Bibra i Sachsen-Anhalt i början av förra året orsakade det en mindre folkstorm. På etiketten är ölets namn Deutsches Reichsbräu skrivet med så kallad gotisk stil, eller frakturstil, vilken också är populär i nynazistiska kretsar. Etiketten pryds dessutom av en tysk örn med utsträckta vingar, som håller en ekkrans med ett järnkors i sina klor. Ytterligare ett järnkors kan ses, något lutande, i bakgrunden. Priset på 18,88 euro kan tolkas som en sammansättning av 18, som står för den första och åttonde bokstaven i alfabetet – A och H – det vill säga Adolf Hitlers initialer, samt 88, som i nynazistiska kretsar står för ”Heil Hitler”.

När Deutesches Reichbräu började säljas i början av förra året väckte det enorm uppståndelse (foto: Toronto Sun/Facebook).

Den högste åklagaren såg en stark symbolik i detta och menade att den är förvillande lik den som används av nazistiska organisationer. Åklagaren ville därför åtala dryckeshandeln för att ha använt symboler från icke-konstitutionella organisationer. Distriktsdomstolen i Naumburg såg i sin tur dock inte någon tillräcklig likhet med de nazistiska symbolerna och menade att det inte finns någon risk för sammanblandning.

Den regionala domstolen medger att etiketten kan ”ge stöd åt högerextrem propaganda” och att en ”högerextrem attityd hos dem som ligger bakom försäljningen kan ha spelat en viss roll”. Att det i bakgrunden avbildade järnkorset ligger lite på snedden och därför kan tolkas som ett hakkors, ger också stöd för detta. Man menar dock att det inte finns någon större risk för förvirring eller sammanblandning hos någon som ser etiketten, skriver flera tyska medier, bland annat Hamburger Morgenpost.

Ölets etikett är sammansatt av element som hos många har ett starkt negativt symbolvärde (foto: Götz Ulrich/DPA).

Ölet Deutsches Reichsbräu är en pilsner på 4,9 procent och bryggdes på Gasthaus Goldener Löwen i Kloster Vessra, Thüringen. Det såldes ursprungligen på nynazistiska webbsidor med start i januari 2020. Upphovsmannen Tommy Frenck säger att han kom på idén efter det att polisen infört alkoholförbud i samband med en nynazistisk festival i Kloster Vessra. Senare samma år började ölet säljas av dryckeshandlare i Bad Bibra, där det snabbt sålde slut.