König Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg ändrar sin Weissbier Hell. Från och med juni säljs den under ett nytt namn samtidigt som etiketterna förses med mer information.

Weissbier Naturtrüb är det nya namnet på det veteöl som tidigare hette Weissbier Hell från König Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg. ”Naturtrüb” betyder ungefär ”naturligt grumligt” och indikerar att ölet är ofiltrerat. I samma veva börjar bryggeriet ange näringsvärdet på alla öl som innehåller alkohol. Därmed följer man rekommendationen från bryggeriorganisationerna Deutscher Brauer-Bund och Verband Private Brauereien, som säger att tyska bryggerier på frivillig basis bör börja ange kaloriinnehåll för sina öl senast i början av 2022, skriver Getränke News.

König Ludwig Weissbier Hell heter numera Naturtrüb (foto: König Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg).

König Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg startade 1871 och var från början ett litet bryggeri vid Schloss Kaltenberg. Det är släktgods för huset Wittelsbach, som styrde Bayern fram till 1918. Dagens ägare, prins Luitpold, tog över slottet 1976 och återupplivade då en 750-årig familjetradition med att brygga öl. Sedan 2001 ingår Schlossbrauerei Kaltenberg i Warsteiner Gruppe. Utanför Tyskland är det vanligt att König Ludwigs öl bryggs på licens; i Sverige görs detta av Krönleins Bryggeri i Halmstad.