Många lider än i dag av de skador de fick när en bomb exploderade vid huvudentrén till Oktoberfest i september 1980. Efter drygt fyrtio år kommer nu ersättningar att börja betalas ut.

Offren för attacken mot Oktoberfest i september 1980 kommer att få ersättning. Det meddelandet gick ut till alla berörda förra veckan, enligt en talesperson för staden Münchens socialförvaltning. Pengarna kommer från en fond om totalt 1,2 miljoner euro och som upprättades förra året av staden München, förbundslandet Bayern samt den federala tyska regeringen. Den förstnämnda har bidragit med 200 000 euro och de två övriga med 500 000 euro vardera. Talespersonen vill dock ännu inte avslöja hur många det är som har sökt ersättning och hur många ansökningar som har beviljats, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Tolv personer dödades och 221 skadades när en bomb exploderade vid entrén till Oktoberfest i september 1980 (foto: DPA).

Tolv personer dödades när en bomb exploderade utanför entrén till Oktoberfest den 26 september 1980. Bland de döda fanns gärningsmannen själv. Han identifieras som studenten Gundolf Köhler från Schwaben. Han har senare knutits till en nynazistisk terrororganisation och så sent som förra året klassades attentatet som en högerextrem attack. 221 personer skadades i attentatet, många av dem så allvarligt att de fortfarande lider av de skador de ådrog sig för mer än fyrtio år sedan.