I takt med att land efter land lättar på coronarestriktionerna, öppnar sig också fler möjligheter att resa. Varför inte planera in en tripp till vårt älskade Tyskland? Och vad passar då bättre än att en varm och soliga dag leta upp ett ställe för en svalkande öl? Här är några tips på bra ställen i den tyska huvudstaden.

Berlin erbjuder många alternativ för den som är sugen på ett restaurang- eller ölträdgårdsbesök: Här finns allt från centralt belägna vattenhål till mer lantligt belägna ställen, från traditionella ölställen till moderna hak. Här följer några av de bättre alternativen i den tyska metropolen. Kom dock ihåg att kolla upp vilka eventuella restriktioner som gäller för inresa och för restaurangbesök innan ni ger er iväg!

1. Café am Neuen See
Borden är placerade under de stora träden, precis intill den lilla sjön mitt i Tiergarten. Här erbjuds en blandning av rustik bayersk mat och italienska specialiteter, som leberkäse och pizza, liksom frisk och svalkande, nytappad öl.
Adress: Lichtensteinallee 2, Tiergarten

Bayerska och italienska specialiteter samsas om utrymmet vid Neuen See (foto: Philip Koschel).

2. Brewdog Berlin
Inrymt i en före detta gasverksbyggnad från 1901 finns det skotska kultbryggeriets tyska hemmaplan. En vacker ölträdgård och rymlig restaurang välkomnar besökarna med sitt utbud av pizza, hamburgare och kycklingvingar, liksom ett enormt utbud hantverksöl, varav många är gjorda av Brewdog själva så klart.
Adress: Im Marienpark 23, Berlin

3. Fischerhütte am Schlachtensee
En extra idyllisk ölträdgård, mitt i den djupaste grönskan. Här kan du låta blicken vandra över sjön, där det är full aktivitet en solig dag. Passa också på att ta en promenad runt vattnet innan du intar din mat och dryck.
Adress: Fischerhüttenstrasse 2, Zehlendorf

4. Golgatha Biergarten
Sedan 1977 har berlinare samlats här för frukost på morgonen, kaffe på eftermiddagen och middag med grillat på kvällen. Öppettiderna är väderberoende, så håll utkik på deras hemsida.
Adress: Viktoriapark, Kreuzberg

5. Schleusenkrug
Vackert belägen vid vattnet i Tiergarten hittar du Schleusenkrug. Här kan du välja mellan att sitta på terrassen med utsikt över vattnet, eller under de stora träden i parken. Stället ligger en kort promenad från Kurfürstendamm och är därför perfekt när du vill ta en paus från shoppandet.
Adress: Müller-Breslau-Strasse, Tiergarten

På Schleusenkrug kan du dricka en klassisk berliner weisse ”mit schuss” (foto: Philip Koschel).

6. Baergarten
Stenugnspizza och kalla drycker serveras på Baergarten i Revier Südost, på den plats där det numera nedlagda Bärenquell Brauerei låg. På platsen finns även en scen och en utenattklubb. Här arrangeras också loppmarknader regelbundet.
Adress: Schnellerstrasse 137, Treptow

7. Luftgarten Bier & BBQ
Den nedlagda flygplatsen Tempelhof har förvandlats till ett friluftsområde med möjligheter till cykling, inline-åkning och picknick i solen. Här finns också en trevlig servering där du kan avnjuta en öl, kaffe eller en drink tillsammans med god mat och fin utsikt över det gamla flygfältet.
Adress: Tempelhofer Feld, entré Columbiadamm, Tempelhof

Den tidigare flygplatsen Tempelhof har förvandlats till ett stort friluftsområde (foto: Dagmar Schwelle).

8. Brlo Brwhouse
Det lokala hantverksbryggeriet Brlo har en populär ölträdgård vid Gleisdreieck. Här kan du prova bryggeriets sortiment i lugn och ro. Brlo kommer för övrigt från det gamla slaviska namnet på Berlin.
Adress: Schöneberger Strasse 16, Kreuzberg

9. Prater
Berlins äldsta ölträdgården har varit stängd ett tag, men kommer att öppna igen i sommar. Här har berlinare och turister njutit av öl och genuin mat i trädens skugga sedan 1837.
Adress: Kastanienallee 7-9, Prenzlauer Berg

Berlins äldsta ölträdgård Prater har varit stängd men öppnar igen i sommar (foto: Philip Koschel).

10. Brauhaus Berlin Spandau
Restaurang i Spandaus gamla stadsdel. Här serveras genuina rätter gjorda av regionala råvaror tillsammans med egenbryggd öl. Varje månad kommer ett nytt specialöl, från julöl till märzen och maibock. Det går också att boka en guidad visning av bryggeriet.
Adress: Neuendorfer Strasse 1, Spandau

Källa: Visitberlin.de