Irina Hansmann är ny öldrottning i Baden-Württemberg. Hon kröntes i slutet av juli inför en jury och 200 andra personer som samlats i Brauhaus Schönbuch i Stuttgart. Samtidigt utsågs den ställföreträdande ölprinsessan.

Inför finalen den 29 juli återstod fem kandidater, som alla fick presentera sig för publiken och en jury bestående av diverse kändisar och representanter för bryggeribranschen. Finalisterna fick svara på ölrelaterade frågor och hur man bäst agerar i vissa situationer. Dessutom fick alla presentera ett slumpvist utvalt öl. Fastighetsexperten Irina Hansmann och hennes ställföreträdare Nina Witzemann, som arbetar inom IT-branschen, gjorde bäst ifrån sig och gick segrande ur striden som Baden-Württembergs nya öldrottning (Bierkönigin) respektive ölprinsessa (Bierprinzessin).

Nina Witzemann och Irina Hansmann är ny ölprinsessa respektive öldrottning i Baden-Württemberg (foto: Frank Eppler).

Detta var andra gången som det utsågs en öldrottning i Baden-Württemberg. Laetitia Nees var den första. Hon utsågs i maj 2019 och har på grund av pandemin fått en längre regeringstid än det var tänkt. Öldrottningens uppgift är att, på uppdrag av Baden-Württembergs bryggeriförbund, representera förbundslandets öltraditioner och bryggerier såväl lokalt som i andra delar av Tyskland och världen. Vad den nya öldrottningen kan och får göra beror så klart på hur pandemin utvecklar sig. Regeringstiden varar dock som längst till slutet av 2022, skriver About Drinks.