I maj förra året kom beskedet att Paulaner im Tal ansöker om konkurs. I höst öppnar dock det klassiska matstället igen med nytt ledarskap som vill kombinera tradition med det moderna.

Paulaner presenterade nyligen den kvartett som tar över skötseln av det återuppståndna Paulaner im Tal i centrala München. Jämfört med tidigare blir det en avsevärd föryngring av ledarskapet. Mitja Lafere och Costantino Medde kommer att vara ansiktena utåt som krögare, medan Nadja van Mark och Sebastian Erlenmaier kommer att agera lite mer i bakgrunden med affärsstrategierna. Tillsammans har de fyra under flera år drivit andra restaurang- och kaféprojekt i München, som Kiosk am Grünspitz och 55 Eleven i stadsdelen Maxvorstadt.

Sebastian Erlenmaier, Nadja van Mark, Costantino Medde och Mitja Lafere är kvartetten som fått i uppdrag av Paulaners Andreas Steinfatt (sittande) att driva Paulaner im Tal (foto: Alessandra Schellnegger).

Nyöppningen är planerad att äga rum senast till jul, men dessförinnan måste en omfattande renovering och modernisering göras. Paulaner investerar ett sjusiffrigt eurobelopp i uppfräschning av kök, golv, toaletter och den yttre fasaden, för att skapa en blandning av tradition och moderna inslag. Med förändringen följer också ett delvis nytt namn: Herrschaftszeiten – Paulaner im Tal. Den nya ledningen kommer även satsa mer på takeaway, en trend som växt i samband med coronapandemin. Paulaner kommer fortsatt vara husöl, medan matmenyerna anpassas efter tiden med fler vegetariska alternativ vid sidan av klassiska bayerska rätter, skriver Süddeutsche Zeitung.

Paulaner im Tals rötter går att spåra närmare 500 år tillbaka i tiden. I Paulaners ägo har restaurangen varit sedan 1921. Det sista 24 åren innan konkursen i maj 2020 drevs stället av Putzi Holenia, som blev något av en kändiskrögare under 1980-talet när han drev ölträdgården St-Emmeramsmühle. Han medverkade även i TV-programmet ”Der Haferlgucker” i lokalkanalen TV München, där han berättar om Münchens mat- och dryckestraditioner samt besöker andra restauranger i staden.