Så sent som i släppet den 24 augusti hittade vi ett öl från altbryggeriet Uerige i Düsseldorf i Systembolagets tillfälliga sortiment. Om det då handlade om ett relativt nytt specialöl så bjuder nästa släpp på själva originalet.

Den 24 augusti släpptes Uerige Doppelsticke från Uerige Obergärige Hausbrauerei i det tillfälliga sortimentet. En vecka senare kan vi se fram emot Düsseldorfbryggeriets ursprungliga altbier – det som kort och gott heter Uerige Alt. Detta öl har bryggts sedan 1862 och lär vara det tyska öl som innehåller flest bittra substanser. Tack vare – eller på grund av – detta får vi ett öl med en kraftig kropp och tydlig kryddighet i doft och smak. Här finns också malt, ljust bröd och karamell, med ett fint humlesting på slutet.

Uerige Alt har bryggts i Düsseldorf sedan 1862 (foto: Uerige Hausbrauerei).

Altbier är en ”släkting” till kölsch och är även det ett överjäst öl, vilket alltså placerar det i alekategorin. Efter jäsningen lagras det dock kallt som lageröl. I altbier används i regel mörkare maltsorter än i kölsch, vilket också ger ölet en djupare färg. Den ljusare kölsch uppfattas ofta som aningen mildare i förhållande till den kryddigare alten.

Uerige Hausbrauerei med tillhörande restaurang har anor från 1600-talet och har gått under flera olika namn. Dagens namn uppkom 1862 när bryggeriet togs över av Wilhelm Cürten. Han hade ett hetsigt temperament och fick därför öknamnet ”Uerig”, ett lokalt dialektord för ”dåligt humör”. Sedan 1976 drivs Uerige av den gamla bryggarfamiljen Schnitzler från Düsseldorf.

Fakta Uerige Alt
Stil: Altbier
Alkoholhalt: 4,7 %
Beska: 52 IBU
Producent: Uerige Obergärige Hausbrauerei
Leverantör: AB Wicked Wine Sweden
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 38,90 kr (117,88 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 10 000 st.