Efter en tioprocentig ökning i juni gick den tyska ölförsäljningen ner rejält igen i juli. Regn, inställda evenemang och problem för cateringbranschen bidrog till en minskning med 7,2 procent enligt Tysklands statistiska centralbyrå.

Ölförsäljningen i Tyskland minskade med 670 000 hektoliter i juli jämfört med samma månad förra året. Det visar nya siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis. Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl eller andra maltdrycker, eller öl som importerats från länder utanför EU. Totalt sålde tyska bryggerier och dryckeshandlare 8,6 miljoner hektoliter öl i juli i år. Jämfört med juli 2019, det vill säga innan pandemin, är det en minskning med 9,8 procent eller 935 000 hektoliter.

En regnig julimånad bidrog till minskad ölförsäljning i Tyskland.

Även den tyska ölexporten sjönk kraftigt i juli 2021. Efter att ha ökat med 28,1 procent i maj och 20,7 procent i juni, föll exporten med 9,5 procent i juli. Exporten till andra EU-länder minskade med nitton procent (eller 208 000 hektoliter) jämfört med samma månad i fjol. Till länder utanför EU ökade dock exporten med sex procent, vilket motsvarar 40 000 hektoliter. Försäljningen av ölblandningar tappade 2,9 procent och uppgick till 581 000 hektoliter (- 17 000 hektoliter).

Om vi tittar på de olika förbundsländerna kan vi konstatera att det bara var i Mecklenburg-Vorpommern som ölförsäljningen ökade i juli (+ 1 procent). Alla andra regioner backade. Allra sämst gick det i Berlin/Brandenburg, där det såldes 20,3 procent mindre öl jämfört med juli 2020. Därefter följer Hessen (- 16,3 procent), Niedersachsen/Bremen (- 14,9 procent) och Baden-Württemberg (- 10,6 procent). Något mindre minussiffror hittar vi i Sachsen (- 8,8 procent), Schleswig-Holstein/Hamburg (- 8,5 procent), Thüringen (- 7,5 procent), Bayern (- 6,9 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (- 4,7 procent) och Sachsen-Anhalt (- 4,4 procent). Bäst bland dem som gick med förlust var Nordrhein-Westfalen, som ”bara” tappade 1,1 procent under juli.