Sent omsider har Paulaner presenterat sitt finansiella resultat för år 2020. Det visar att försäljningen till detaljhandeln gick rekordbra, men att export och gastronomisektorn gick med förlust.

Enligt huvudägaren Schörghuber Gruppe uppgick Paulaner Brauerei Gruppes försäljning under 2020 till drygt 7,8 miljoner hektoliter. Siffrorna inkluderar alkoholfria drycker och kontraktsbryggning. Detta kan jämföras med drygt 8,1 miljoner hektoliter 2019. En stor del av förlusten förklaras med en minskad export. Bland kunderna på stora utlandsmarknader som Italien, Frankrike och Spanien finns många restauranger och andra uteställen, som hade det tufft under coronapandemin. Det största varumärket, Paulaner, minskade i sig med 15,4 procent.

Paulaner Brauerei Gruppe omfattar flera kända varumärken (foto: Schörghuber Gruppe).

Bättre gick det på detaljhandelssidan, särskilt för varumärkena Chiemseer och Mönchshof. Det förra ökade sin försäljning med 41,1 procent till 226 tusen hektoliter, medan den senare ökade med 22 procent. Därmed nådde Mönchshof en rekordförsäljning på 1,2 miljoner hektoliter. Med en marknadsandel på 25,9 procent är vart fjärde öl som säljs med bygelkork i Tyskland från Mönchshof.

Paulaner Brauerei Gruppe menar att man står väl rustade för framtiden, med stor tillväxtpotential inom segmenten ljus lager, alkoholfritt öl, specialöl samt ölblandningar. Bakom denna optimism finns bland annat fjolårets lyckade lansering av Paulaner Weissbier 0,0 % samt bytet till så kallad euroflaska för klassikern Paulaner Münchner Hell. Under 2020 kunde man även öppna fem nya bryggerier, fyra i Kina och ett i Ryssland.