En svår sommar för de tyska bryggerierna fortsatte i augusti med sjunkande ölförsäljning. Regn, kyla och få soldagar bidrog tillsammans med inställda evenemang till att försäljningen minskade med sju procent jämfört med samma månad förra året.

Tyska bryggerier sålde cirka 8,5 miljoner hektoliter öl i augusti 2021, vilket är en minskning med 593 000 hektoliter jämfört med samma månad i fjol. Detta enligt Tysklands statistiska centralbyrå Destatis, vars siffror inte inkluderar alkoholfri öl, andra maltdrycker eller öl importerad från länder utanför EU. Att dåligt väder starkt påverkade ölförsäljningen syns inte minst i siffrorna för ölblandningar, som tappade hela 25,1 procent eller 146 000 hektoliter.

En redan svår sommar för de tyska bryggerierna fortsatte i augusti.

Den tyska ölexporten till andra EU-länder föll också rejält i augusti och hamnade på minus 19,5 procent (eller 171 000 hektoliter). Försäljningen till länder inom unionen landade på cirka 705 000 hektoliter. Exporten till länder utanför EU gick dock upp med nästan lika mycket (19,4 procent) och stannade på 689 000 hektoliter (112 000 hektoliter mer än i augusti 2020).

Om vi bryter ner siffrorna per förbundsland ser vi att de som klarade sig ”bäst” var Schleswig-Holstein/Hamburg (-0,3 procent), Mecklenburg-Vorpommern (-3,4 procent), Bayern och Sachsen (båda -3,7 procent) samt Sachsen-Anhalt (-4,5 procent) och Nordrhein-Westfalen (-4,9 procent). Något större förluster hittar vi i Thüringen (-8,6 procent), Baden-Württemberg (-10,7 procent) och Rheinland-Pfalz/Saarland (-11,4 procent). Allra sämst gick det för bryggerierna från Berlin/Brandenburg (-13,1 procent), Niedersachsen/Bremen (-16,1 procent) och Hessen (-22,2 procent).