På tisdag släpps det nyheter i tillfälligt sortiment igen. Precis som vid den här tiden förra året kommer ett mörkt och starkt öl från Augsburg till systemhyllorna.

Ölet vi menar är förstås Speziator Dunkel från det mångfaldigt prisbelönta Brauhaus Riegele i Augbsurg. Denna mörka variant av bryggeriets bocköl kunde vi senast hitta i tillfälligt sortiment i oktober förra året – och visst är det ett öl som passar årstiden perfekt. Trots att det klockar in på 7,5 procent, döljs alkoholhalten väl. Huvudrollen spelas istället av söta karamelliga, maltiga och brödiga toner, både i doft och smak. Fikon, choklad och nötter kan också anas. Bocköl handlar ju mycket om malt, men här finns det också lite humlesting och fruktighet i eftersmaken.

Riegeles mörka bocköl Speziator gör comeback på Systembolaget (foto: dreamcow.net).

Det familjeägda bryggeriet grundades 1386 och styrs i dag av Sebastian Priller och Sebastian B. Priller-Riegele, som vann världsmästerskapet för ölsommelierer 2011. I dagsläget har bryggeriet cirka 130 anställda. Förutom fjorton klassiska ölsorter, består bryggeriets sortiment även av tio specialöl och årgångsölsserien Magnus. Brauhaus Riegele tillverkar även läskklassikern Spezi Original. 2019 blev man första bryggeri att vinna den prestigefulla titeln Årets bryggeri i Tyskland tre år i rad.

Fakta Riegele Speziator Dunkel
Stil: Mörk dubbelbock
Producent: Brauhaus Riegele
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 19,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 24,90 kr (75,46 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 55 000 st.