Den som vill veta hur man festade bäst i Tyskland på 1960-talet ska bege sig till industrimuseet i Elmshorn strax norr om Hamburg. Månadens utställningsföremål visar vad som var hett på hemmapartyfronten för snart sextio år sedan.

Varje månad väljer Industriemuseum Elmshorn ut ett objekt att lyfta fram lite extra ur sina digra samlingar. I oktober är det en 23-sidig bilaga till den populära damtidningen Petra som står i rampljuset. Just detta nummer är från oktober 1964 och tar upp ett för oss mycket intressant ämne – öl. För att vara mer exakt handlar skriften ”Die Bierparty” om hur man på bästa sätt arrangerar ett ”trevligt och väldigt mysigt ölparty”. Man kan bland annat läsa att öl sedan länge är socialt accepterat som festdryck och att det på intet sätt är en dryck bara för män.

Månadens föremål på Industriemuseum Elmsford visar vad ett bra ölparty ska innehålla (foto: Industriemuseum Elmsford).

I bilagan finns en genomgång av olika ölstilar samt hur man förvarar och häller upp dessa på bästa sätt. I övrigt består innehållet mest av recept på varma och kalla maträtter, som passar bra till de olika ölen. Vid sidan av smörgåsar och stekt strömming, finns här recept på mördegsbåtar fyllda med skinka och tomatskum samt petit choux med ”kryddig grädde”, som enligt skriften ska serveras när ”stämningen börjar bli lite trist”. 60-talets tyskar verkar också ha varit förtjusta i olika typer av plockmat; i bilagan nämns bland annat ostkuber och korvbollar på spett dekorerade med persilja.

Genom bilder i färg och svartvitt erbjuds hemmafruarna många serveringsförslag, som alla speglar tidens tycke och smak. Bilagans framsida pryds till exempel av en bild på en stor buffé med flera fyllda ölglas. Den som är intresserad av hur 1960-talets tyskar klädde sig får också sitt lystmäte stillat. I framsidesbildens bakgrund syns män med klassiskt mörka kostymer och värdinnan i en elegant klänning. Några tecken på den under årtiondet allt populärare minikjolen eller att kvinnor också kunde bära byxor syns dock inte till, skriver Hamburger Abendblatt.