Efter att ha minskat med 7,2 respektive 7,0 procent i juli och augusti fortsatte den tyska ölförsäljningen att minska även i september. Tyska bryggerier sålde 3,6 procent eller 279 000 hektoliter mindre öl i år jämfört med samma månad i fjol.

Tysklands bryggerier och dryckesåterförsäljare sålde cirka 7,4 miljoner hektoliter öl under september 2021. Det visar siffror från den tyska statistiska centralbyrån Destatis, som dock inte räknar in alkoholfri öl, andra maltdrycker eller öl som importerats från länder utanför EU. Även försäljningen av ölblandningar minskade något under månaden och hamnade på minus 3,3 procent (motsvarande 11 000 hektoliter) jämfört med september 2020.

September innebar fortsatt kräftgång för den tyska ölförsäljningen.

Exporten till andra EU-länder sjönk också rejält och föll med 20,8 procent (eller 156 000 hektoliter). Totalt sålde tyska bryggerier 596 000 hektoliter öl till andra länder inom unionen. Däremot ökade exporten till länder utanför EU med 35,8 procent till 802 000 hektoliter, vilket är en ökning med 212 000 hektoliter jämfört med samma månad förra året.

Tittar vi på de olika förbundsländerna kan vi konstatera att ölförsäljningen ändå gick uppåt i Mecklenburg-Vorpommern (+12 procent), Sachsen-Anhalt (+2,6 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (+2,1 procent) och Nordrhein-Westfalen (+1,8 procent). För alla andra hamnade septembersiffrorna på minus. Ett mindre tapp fick man i Bayern (-3,1 procent) och Baden-Württemberg (-3,6 procent), medan förlusterna var större i Sachsen (-7,8 procent), Niedersachsen/Bremen (-8,0 procent), Schleswig-Holstein/Hamburg (-10,0 procent), Thüringen (-13,2 procent) och Berlin/Brandenburg (-14,7 procent). Allra mörkast var det i Hessen, där bryggerierna tappade hela 25,8 procent i september.