De tyska mästerskapen för ölsommelierer har avgjorts för femte gången. Efter en spännande final stod Michael Friedrich från Chemnitz som segrare. Han efterträder därmed Markus Fohr som tog hem titeln 2018.

Michael Friedrich är till vardags bryggmästare och vd för Stonewood Braumanufaktur i Chemnitz. Den nykorade tyska mästaren för ölsommelierer tog sig till final efter två kvalomgångar och en utslagsrond. Där gjorde han en uppskattad femminuterspresentation av Kulmbacher Eisbock inför en jury med ölspecialister. Detta var dock inte första gången som Michael Friedrich tävlade med sina ölkunskaper; så sent som 2019 kom han på tredje plats vid ölsommelierernas VM i italienska Rimini.

Pristagarna vid årets tyska mästerskap för ölsommelierer: silvermedaljören Christian Küppers, mästaren Michael Friedrich och trean Mareike Hasenbeck (foto: Verband des Diplom Biersommeliers).

De femte tyska mästerskapen för ölsommelierer ägde rum på bryggarskolan Doemens i Gräfeling. Tävlingen är öppen för certifierade ölsommelierer och går ut på att de tävlande ska kunna identifiera olika ölstilar och felsmaker, liksom att klara ett test med flera svarsalternativ. I semifinalen skulle de tävlande beskriva ett slumpvist utvalt öl inför publik och jury. Samma procedur upprepades även i finalen. Tvåa i tävlingen blev Christian Küppers från Aachen, medan Mareike Hasenbeck från Aying kammade hem bronset.

Källa: Verband des Diplom Biersommeliers