Trots att de tyska ölkonsumenterna borde handla som aldrig förr har landets bryggerier all anledning att vara oroliga. Ölförsäljningen har gått trögt de två första veckorna i december. All osäkerhet kring coronapandemin tycks göra konsumenterna försiktiga med sina inköp.

De tyska livsmedelskedjorna bedriver ett mindre priskrig inför julhelgen. Bortsett från lågpriskedjorna Aldi och Lidl, som inte låter sig dras med i hysterin, tar handlarna till allehanda knep för att locka ölköparna. Östra Tyskland är för närvarande den del av landet med de hårdaste coronarestriktionerna och det är också här som extrapriserna frodas som bäst. På Edeka i Chemnitz går det till exempel att köpa en back Radeberger för tio euro eller Freiberger för 7,99 euro. På Marktauf säljs Ur-Krostitzer med 33 procents rabatt; en back går att köpa för 8,70 euro.

Den tyska ölförsäljningen inför jul går trögt trots att livsmedelskedjorna försöker överträffa varandras låga priser (foto: Screenshot GN).

Warsteiner slänger med ett sexpack julöl till dem som köper två backar för 9,60 euro. Med sexpacket inräknat blir priset per back 7,46 euro, vilket är det lägsta priset för en back Warsteiner sedan 1980-talet. Till och med ett lågprismärke som Hasseröder är dyrare med 7,49 euro per back på Diska. Den som besöker Famila Nordost två gånger får köpa en back Becks för 9,50 euro, medan en back Holsten eller Wernesgrüner kan fås för 8,99 euro på flera olika ställen.

I västra Tyskland kan veteöl generell köpas för mindre än tretton euro backen och kommer sannolikt att följas av de ljusa lagersorterna i de södra och sydvästra delarna. Konsumenternas ovilja att handla inför jul kommer dock sannolikt att förstöra de tyska bryggeriernas försök att komma ikapp med ölförsäljningen. Efter jul väntar ett nyårsfirande utan fyrverkerier och stora fester, vilket gör att året lär sluta som det började för bryggerinäringen: med dämpade känslor och dystra framtidsutsikter. Den till synes eviga coronapandemin innebär att även 2021 blir ett svart år för ölförsäljningen.

Källa: Getränke News