Årsskiften innebär ofta att man utvärderar året som gått och planerar för det som komma skall. Det gäller även världens äldsta bryggeri, som tror att trenden med alkoholfri öl kommer att vara fortsatt stark under 2022.

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan förutspår man att försäljningen av alkoholfri öl i olika stilar kommer att fortsätta öka under nästa år. Weihenstephan har inte varit sena att haka på denna trend och har successivt utvecklat sitt alkoholfria sortiment. I början av 2021 investerade man också i ett nytt avalkoholiseringssystem. Med det har man både fördubblat produktionen av alkoholfria ölsorter och förbättrat tillverkningsprocessen, vilket i sin tur gjort livet lite enklare för de anställda. Med den nya anläggningen står bryggeriet rustat för framtiden och en fortsatt ökad efterfrågan på alkoholfria öl. Dagens konsumenter dricker mindre alkohol, men är samtidigt beredda att betala mer för produkter av hög kvalitet. Det är en utveckling som Weihenstephan ser positivt på, säger bryggerichef Josef Schrädler i ett pressmeddelande.

Weihenstephans bryggerichef Josef Schrädler tror på mer alkoholfri öl under 2022 (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Bryggeriet i Weihenstephan grundades enligt de flesta år 1040 som ett klosterbryggeri drivet av benediktinmunkar. Klostrets ölbryggningstradition lär dock gå ända tillbaka till 700-talet. Sedan 1803 ägs bryggeriet av förbundslandet Bayern, men drivs som vilket kommersiellt bryggeri som helst. Dagens namn fick bryggeriet dock först 1921. Bakom bryggeriets historiska murar används den senaste bryggeritekniken och de senaste vetenskapliga rönen när Weihenstephan skapar sina uppskattade och ofta prisbelönta öl. Bryggeriet har i dag drygt 170 anställda. I sortimentet finns i dagsläget fjorton ölsorter, varav två är helt alkoholfria.

Källa: About Drinks