Bryggare från Brauhaus Radebeul och vinmakare från vinodlarkooperativet Winzer Meissen lanserar nu en gemensam produkt. Bennobräu är drycken som är både öl och vin – en blandning som passar bra i dessa tider av hybridmöten och -evenemang.

Idén till Bennobräu föddes under ett seminarium på Brauhaus Radebeul i Sachsen. En av deltagarna var Henrik Schulz från det tillika sachsiska vinodlarkooperativet Winzer Meissen. Han tyckte att det skulle vara roligt att ta fram ett sachsiskt öl blandat med vin från samma region. Efter ett par månaders funderande och med hjälp av några liter vin lyckades han även få med Radebeul-bryggarna Matthew Burdic och Stefan Mitreuter på tåget. Efter en del testbryggande bestämde sig de två parterna för att använda ett vitt vin med hög syrahalt. Efter en veckas jäsning och tre veckors mognad i tanken kunde öl-vin-hybriden Bennobräu hällas på 75-centiliters champagneflaskor, som dock försetts med vanlig kronkapsyl.

Öl-vin-hybriden Bennobräu har tappats på 75-centilitersflaskor som försetts med kronkapsyl (foto: Meeco Communication Services/Brauhaus Radebeul).

Tanken var ursprungligen att endast 1 000 liter av hybriddrycken skulle tillverkas. Resultatet har dock blivit så lyckat att Winzer Meissen bestämt sig för att inlemma den i sitt ordinarie sortiment. Till sin karaktär påminner Bennobräu mycket om ett äldre, mousserande vin. Smakerna från såväl humlen som druvorna kommer också att skilja sig åt år från år. Enligt uppgift passar drycken bra som aperitif eller som ett spännande alternativ till champagne. Ölet säljs direkt från Brauhaus Radebeul och Winzer Meissen, men även av regionela Edeka– och Rewe-butiker så länge lagret räcker.

Fakta Bennobräu
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 14,5 %
Beska: 14 IBU
Färg: Halmgul
Serveringstemperatur: 7-10 grader C
Doft: Vitt vin, kvitten, päron
Smak: Frisk och angenäm syrlighet, mild humlearom

Källa: About Drinks