Även om det nästan är 250 dagar kvar så är de flesta Münchenbor bara intresserade av en enda fråga: Blir det någon Oktoberfest i år?

På grund av coronapandemin har Oktoberfest ställts in två år i rad. Därför är de flesta Münchenbor så klart angelägna att få veta om det blir någon folkfest i år. Detta gäller inte bara dem som älskar den årliga ölfesten – det finns även många invånare i den bayerska huvudstaden som avskyr det sexton dagar långa jippot och gärna skulle se att även årets upplaga ställs in. Känslan nu är dock att de flesta verkar vara inställda på att festivalen ska äga rum. Frågan är dock när?

Frågan de flesta Münchenbor funderar på är om det blir någon Oktoberfest i år (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).

Bayerns finansminister och vice ministerpresident Hubert Aiwanger sa nyligen att han mycket väl kan tänka sig Oktoberfest på sommaren. Aiwanger är känd för sina populistiska uttalanden, men hans åsikt har många anhängare. Till dessa hör dock inte Oktoberfestgeneralen Clemens Baumgärtner, som menar att tiden som krävs för att förbereda folkfesten helt enkelt är för lång; exempelvis börjar festtälten byggas tio veckor innan festivalen öppnar. Baumgärtner får medhåll från krögarnas talesperson Peter Inselkammer, som själv driver festtältet Armbrustschützenzelt. Han påpekar att serveringspersonalen i normala fall börjar anställas redan i mars.

Förmodligen får vi vänta till maj på besked. Beslutet fattas i slutändan av den bayerska förbundsregeringen utifrån de smittskyddsregler de beslutar om samt av staden München i egenskap av arrangör. Clemens Baumgärtner säger dock att han i dagsläget tror mer på Oktoberfest 2022 än han gjort under de senaste månaderna – såvida inte någon ny supervariant av viruset dyker upp vill säga. Redan nu diskuteras möjligheten att arrangera Oktoberfest enligt de så kallade 2G-reglerna, vilket innebär att besökarna måste vara antingen vaccinerade eller ha tillfrisknat från covid-19 för att få komma in. Inne på området bör det dock fungera vara som vanligt, menar Peter Inselkammer, som säger att det inte går att genomföra en Oktoberfest med munskydd och distansering.

Oktoberfest har sitt ursprung i bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Brudparet firades med en stor hästkapplöpning på området Theresienwiese, uppkallat efter bruden. Kapplöpningen blev en återkommande tradition och 1819 övertog staden München ansvaret. Med åren har nöjesutbudet gradvis ändrats mot dagens nöjesfält och marknad samt mat och dryck. Innan coronapandemin ställdes Oktoberfest bara in för olika krig, koleraepidemierna 1854 och 1873 samt inflationsåren 1923-24. Årets Oktoberfest är planerad att äga rum mellan den 17 september och 3 oktober.

Källa: Süddeutsche Zeitung