Det är fortfarande inte säkert att det blir någon Oktoberfest i München i år. Men om den blir av lär det bli den dyraste som någonsin arrangerats. Anledningen stavas coronakrisen.

Om Oktoberfest äger rum kan den komma att kosta arrangören närmare tretton miljoner euro mer än vanligt. Eftersom denna kostnad måste fördelas på krögare, marknadshandlare och uppträdande artister, är risken dock stor att det i slutändan blir besökarna som får betala, skriver Süddeutsche Zeitung.

Extra kontroller kan göra årets Oktoberfest tretton miljoner euro dyrare (foto: München Tourismus/Werner Böhm).

I fredags beslutade en arbetsgrupp att årets Oktoberfest ska arrangeras i enlighet med de så kallade 2G-reglerna, som innebär att alla besökare måste vara vaccinerade mot eller kunna visa att man nyligen har tillfrisknat från covid-19. Detta innebär också att det behövs fler kontroller. Utöver de 600 personer som vanligen arbetar med säkerheten, kommer det för detta krävas ytterligare 500 värdar beräknar man. Detta innebär en extra kostnad på cirka 5,5 miljoner euro. Till detta kommer ytterligare 900 000 euro för eventuella extra byggnader vid entréerna. Väljer man dessutom en lösning där besökarna som covidbevis måste bära ett armband som inte går att piratkopiera, tillkommer ytterligare 6,5 miljoner euro.

Än så länge är dock mycket oklart kring hur de eventuella extra kostnaderna ska fördelas. Förmodligen kommer de att spridas ut över flera år och föras över till Oktoberfestkrögarna och underhållarna på ett sätt så att priserna inte chockhöjs. Krögarnas talesperson Peter Inselkammer säger att fler kontroller så klart innebär högre kostnader, vilket i sin tur kommer att påverka priserna på bland annat mat och dryck. Årets Oktoberfest är planerad att äga rum mellan den 17 september och 3 oktober.