Fredagar innebär nyhetssläpp på Systembolaget och bland ölen i det tillfälliga sortimentet gör en bayersk bekantskap comeback.

I Systembolagets tillfälliga släpp den 11 februari får vi åter stifta bekantskap med 1813 Zwickl från det familjeägda bryggeriet Privatbrauerei M.C. Wieninger i bayerska Teisendorf. Senast ölet fanns på systemhyllorna var för ungefär ett år sedan, i januari 2021.

Som framgår av namnet handlar detta om ett öl av stilen zwickel, alltså ett ofiltrerat och opastöriserat lageröl. Namnet zwickel kommer från det redskap, Zwickelhahn, med vilket bryggarna brukade ta upp öl ur tunnorna. Det nu aktuella ölet skapades för bryggeriets 200-årsjubileum och är en mörkt gyllengul, kraftigt skummande dryck. Malt, sötma och lätt citrus dominerar doft och smak. Eftersom malten torkats över öppen eld, finns här även en viss rökighet. Avslutningen smakar av bröd och söt jäst.

Wieningers zwickel kommer tillbaka till Systembolaget den 11 februari (foto: Niclas Samuelsson).

Redan runt år 1600 finns det ett bryggeri i Teisendorf, som ligger mellan sjön Chiemsee och orten Berchtesgaden i Bayern. 1666 tas bryggeriet över av regionens ärkebiskop. Efter att ha blivit avkristnat 1813 köps det av Philipp Wieninger, som blir den första i familjen att äga bryggeriet. Namnet kommer dock från hans son Max Christian. Senare köper Philipp även klosterbryggeriet i Höglwörth. Familjen Wieninger äger i dag även en rad restauranger i regionen. Bryggeriets produktion ligger på cirka 100 000 hektoliter per år och sker under överseende av bryggmästare Bernhard Löw.

Fakta Wieninger 1813 Zwickl
Stil: Zwickel/Kellerbier
Producent: Privatbrauerei M.C. Wieninger
Leverantör: Solera Spirits and Beers AB
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %
Beska: 18 IBU
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 25,90 kr (51,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 28 000 st.