Ruhr-Universität i Bochum söker efter frivilliga som är beredda att dricka två öl om dagen i fyra veckor. Syftet är rent vetenskapligt och dryckerna kommer att levereras till deltagarnas dörrar.

Under fyra veckor ska en grupp frivilliga öldrickare konsumera två alkoholfria öl per dag. Drickandet är en del av en studie som genomförs vid Ruhr-Universität i Bochum. Syftet med studien är att undersöka om så kallade isotoniska drycker, som alkoholfri öl, kan orsaka fettlever – ett tillstånd där för mycket fett lagras i levern. Tidigare studier indikerar att så är fallet, skriver nyhetssajten WAZ.

Ruhr-Universität i Bochum söker unga och friska män till en studie om öldrickandets effekter på levern (foto: Istockphoto).

Universitetet söker därför efter män i åldrarna 18 till 30 år som har god hälsa, är normalviktiga, som inte röker och som inte är alkoholberoende. Studien kommer omfatta åttio till hundra deltagare, som delas in i fyra grupper. Tre av grupperna kommer dricka två flaskor alkoholfri pilsner, veteöl eller radler per dag. Den fjärde gruppen kommer endast få mineralvatten. I övrigt får deltagarna äta samma kost som de brukar.

Före och efter fyraveckorsperioden kommer alla deltagare genomgå en läkarundersökning. Då kommer deras vikt, längd och midjemått att mätas. De får också lämna blod- och avföringsprov och man mäter kroppens vattennivå, fett- och muskelmassa. Dessutom kommer ett ultraljud göras för att kontrollera så kallad leverstelhet. Studien beräknas vara klar i början av sommaren och ett resultat kan presenteras i slutet av året.