Ett av Berlinbryggeriet Brlos mest populära öl någonsin kommer till Systembolaget. Den 18 mars släpps nämligen deras Rosinenbomber – ett samarbetsöl som hyllar de tappra piloter som undsatte Berlin efter andra världskriget.

Efter andra världskriget försökte Sovjetunionen svälta ut Västberlin genom att införa en blockad av staden. Förnödenheter kunde endast flygas in av modiga amerikanska piloter som, förutom att släppa ner mat, även bidrog med sötsaker till de tyska barnen och därför fick smeknamnet ”Candy Bombers” eller ”Rosinenbomber”. Det sistnämnda är också namnet på Brlos öl som nu kommer till Sverige. Ölet är bryggt som en hyllning till de amerikanska piloterna i allmänhet och den norskättade Gail Halvorsen i synnerhet. Det har också tagits fram i samarbete med norska Lervig.

Brlos hyllning till de piloter som undsatte Berlin efter andra världskriget kommer nu till Systembolaget (foto: Brlo Craft Beer).

Ölet i fråga är en imperial stout på stadiga tolv procent, bryggt med Herkuleshumle, California ale-jäst och en rad maltsorter i form av Münchener, Special B, Carafa, Carafa Special, Cara Aroma och Cara Dunkel. Det ger ett mycket mörkt, närmast kolsvart öl med doft och smak av såväl choklad som vanilj. Men här finns också torkade frukter (russin), toner av rom, lakrits och karamell. Alkoholen ger en värmande känsla, medan eftersmaken bjuder på en mild beska.

Brlo kommer från det gamla slaviska namnet på Berlin. Bryggeriet grundades 2014 av Katharina Kurz, Christian Laase och Michael Lembke, som är bryggmästare och hjärnan bakom många av Brlos öl. 2016 anslöt sig även kocken Ben Pommer till bryggeriet. Han fungerar numera som vd och ansvarig för Brlos restaurangkoncept, som i dagsläget omfattar Brlo Brwhouse, Brlo im Kadewe och Kaschk by Brlo. Bryggeriet ligger i stadsdelen Kreuzberg.

Lervig startades efter att Ringnesägda Tou Bryggeri avvecklades. Bryggeriet grundades av sju restauranger i Stavanger samt Mack Bryggeri, på initiativ av fackföreningen på Tou Bryggeri. I början bryggdes Lervigs öl på Mack Bryggeri, men från 2005 bryggs den i Hillevåg i Stavanger.

Fakta Brlo Rosinenbomber
Stil: Imperial stout
Producent: Brlo Braukunst Berlin
Leverantör: Cask Sweden AB
Alkoholhalt: 12,0 %
Beska: 80 IBU
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 44,90 kr (136,06 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 2 592 st.