Det har nästan blivit en fastlagstradition vid det här laget. På fredag är det nämligen återigen dags att välkomna ett populärt och rökigt besök från Bamberg till Systembolagets tillfälliga sortiment.

Bland de tillfälliga nyheterna den 25 mars hittar vi ett öl som brukar dyka upp vid den här tiden på året och som brukar glädja mången ölälskare. Det handlar så klart om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg. Smak och doft känns igen med sin intensiva rökighet och tunga inslag av charkuterier, vörtbröd och sirap. I eftersmaken anas lite karamell och pomerans, tillsammans med en lätt humleton. Ett fylligt och stadigt öl som passar fastande magar.

Schlenkerlas fasteöl landar bland Systembolagets tillfälliga nyheter den 25 mars (foto: Espuma de Cerveza).

Schlenkerlas rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Alkoholhalt: 5,9 %
Stamvörtstyrka: 16 %
Beska: 35 IBU
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 30,90 kr (61,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 10 000 st.