Carlsberg Deutschland säljer altbiermärkena Hannen Alt och Gatz Altbier till Privatbrauerei Bolten. Carlsberg fortsätter dock att distribuera de två märkena till tyska restauranger som en del i ett fortsatt samarbete. Affären träder i kraft den 1 april 2022.

I Privatbrauerei Bolten har Carlsberg Deutschland hittat en köpare som man tror passar de två altbiermärkena och som kan fortsätta brygga dessa traditionstyngda öl. För Carlsberg innebär försäljningen att man kan fokusera på sin kärnverksamhet och att stärka sin marknadsledande position. Från Privatbraurei Bolten heter det att man tror på framtiden för altbier och att de två märkena passar perfekt in i bryggeriets sortiment, som i huvudsak utgörs av mindre ölmärken. Genom köpet och det fortsatta samarbetet med Carlsberg kan Bolten också expandera till Niederrheinregionen, skriver man i ett pressmeddelande.

Hannen Alt kommer hädanefter att bryggas av Privatbrauerei Bolten (foto: Cervezus).

I mitten av 1980-talet var Hannen Brauerei det största altbierbryggeriet i Tyskland med en årlig produktion på en miljon hektoliter. Gatzweilers rekordnotering är från 1977 och ligger på 530 000 hektoliter. 1988 tog den danska bryggerikoncernen Carlsberg över Hannen, som sju år senare köpte varumärkesrättigheterna till Gatzweiler. 2003 köptes Hannen Brauerei i sin tur av Oettinger, som bryggde deras altbier under några år. 2005 gick dock Hannen Brauerei upp i Carlsberg Deutschland, som tog över alla namnrättigheter. De senaste åren har Hannen och Gatzweiler utgjort en marginell del av altbiermarknaden med endast 30 000 hektoliter producerade per år. I dag säljs ölen främst i området runt Düsseldorf, i Niederrhein och östra Nederländerna.

Privatbrauerei Bolten grundades 1266 i Korschenbroich i Rhenlandet. Enligt egen utsago är man därmed världens äldsta altbierbryggeri. 2005 togs bryggeriet över av Michael Hollmann, grundare av Brau und Brunnen samt Paul Bösken-Diebels, tidigare ägare till Diebels Alt. Under de nya ägarna positionerades Bolten som ett litet, kvalitativt landsortsbryggeri som har vuxit år efter år. Carlsberg är världens fjärde största bryggerikoncern med cirka 40 000 anställda globalt. I Tyskland äger koncernen ölmärkena Astra, Holsten, Duckstein, Lübzer och Wernesgrüner.