Efter att ha genomlidit två år av inställda folkfester på grund av coronakrisen kommer nu nästa smäll mot Bayerns bryggerier. Flera röster höjs nu för att det kanske inte går att anordna festivaler samtidigt som det rasar ett krig i Ukraina. Till och med Oktoberfest kan vara hotat.

I takt med att coronaviruset tycks släppa sitt grepp har många bayrare och festarrangörer äntligen kunnat börja planera och se fram emot ett år med traditionella folkfester igen. Bayerns festivalerna är djupt rotade i bayrarnas kultur och livsstil. De har ofta långa historiska anor och har blivit synonyma med bayersk mat, musik, traditioner och – inte minst – öl. När Münchens borgmästare då går ut och säger att självaste Oktoberfest kanske inte kan äga rum på grund av utvecklingen i Ukraina innebär det så klart ett hårt slag för alla inblandade.

Oktoberfest och andra bayerska folkfester kan nu vara hotade på grund av kriget i Ukraina (foto: Bayerischer Brauerbund).

Bland de som reagerat hårdast finns det bayerska bryggeriförbundet Bayerischer Brauerbund. I ett pressmeddelande kallar man tanken på inställda festivaler för en ”förödande signal”, inte minst för alla frivilligorganisationer som redan har svårt att motivera sina yngre medlemmar att förbereda folkfester som kanske inte blir av. Bryggeriförbundet menar att man givetvis inte kan blunda för de hemskheter som sker i Ukraina. Men efter två år med en ständigt närvarande coronakris måste människor också kunna roa sig och få lite förströelse under några timmar.

Bayerischer Brauerbunds ordförande Georg Schneider kan dock glädja sig åt att årets första bayerska folkfest, vårfesten i Würzburg, kommer att invigas som tänkt. Han menar att det understryker bayrarnas vilja att börja slappna av och återgå till mer normala tider. Schneider menar att människor åter måste tillåtas att umgås och själva bestämma om de vill fira tillsammans eller inte. Bryggeriförbundet vädjar nu till alla makthavare på förbundslands- och lokal nivå i Bayern att följa Würzburgs exempel och låta folkfestsäsongen 2022 gå av stapeln som tänkt.