Warsteinerägda Paderborner Brauerei ger sig in på marknaden för mörk lager med ett nytt öl. Liborius Dunkel kombinerar en alltmer efterfrågad ölstil med en intressant historia.

Biskop Liborius är en viktig figur i staden och stiftet Paderborn i Nordrhein-Westfalen. År 836 fördes hans reliker från Le Mans i Frankrike till Paderborn och till minne av den händelsen har det i staden sedan 1521 firats Liborifestval, en av Tysklands äldsta och största folkfester. Det är också med denna tradition i åtanke som Paderborner Brauerei nu lanserar sitt nya öl – Liborius Dunkel – ett mörkt lageröl med mild smak och lätt rostade toner. Alkoholhalten ligger på 5,2 procent. Biskopen själv pryder halvlitersflaskorna, tillsammans med en kort beskrivning av hans historiska betydelse.

Med Liborius Dunkel ger sig Paderborner Brauerei in på den växande marknaden för mörk lager (foto: Jörn Hannemann).

Marknaden för traditionella öl växer stadigt i Tyskland och konsumenterna är mer villiga att prova något nytt, särskilt när det finns en regional koppling. I dagsläget säljs det ungefär 244 000 hektoliter mörk lager i Tyskland; i Nordrhein-Westfalen växte marknaden med 12,7 procent under förra året. Genom att lansera Liborius Dunkel ger sig Paderborner in på denna intressanta marknad på sin egen hemmaplan. Bryggeriet grundades 1852 och ingår sedan 1990 i Warsteiner Gruppe. Vid sidan av märkena Paderborner, Weissenburg och Isenbeck, består sortimentet av sorterna Paderborner Export, Alkoholfrei, Radler, Geselle auf der Walz och alkoholfria Paderborner Malz. Bryggeriet brygger även öl under namnet Pilger, närmare bestämt Landbier, Alkoholfrei 0.0% och Ur-Radler.

Warsteiner är ett av de största privatägda bryggerierna i Tyskland. Det grundades 1753 och ägs i dag av den nionde generationen. I Warsteiner Gruppe ingår förutom Paderborner Brauerei även Herforder Brauerei, Privatbrauerei Frankenheim, Isenbeck och Weissenburg. Man har även andelar i König Ludwig Schlossbrauerei. I dagsläget exporterar Warsteiner sina produkter till drygt femtio länder världen över.

Källa: About Drinks