Den 29 april är det dags för Systembolaget att släppa lite mer nytt i små partier. Då har vi ännu en gång chansen att köpa på oss sann tysk kvalitet i form av ett säsongsöl från ett välkänt bryggeri.

Genom åren har vi fått stifta bekantskap med flera högkvalitativa drycker från det klassiska bryggeriet Ayinger. Den 29 april är det åter dags att hänga på låset när Systembolaget släpper ett gäng halvlitersflaskor med det ljusa, ofiltrerade Ayinger Frühlingsbier. Detta våröl bryggs bara under en kort period och kan stilmässigt kategoriseras som en zwickel eller kellerbier.

Ayingers Frühlingsbier gör välkommen comeback på systemhyllorna (foto: Ayinger).

I doften återfinns malt, jäst och en aning citrus. Smaken är liknande, med en lätt humlebeska och frisk kolsyra som rensar gommen. Avslutningen är torr med en lätt syrlighet som kittlar tungan. Sammanfattningsvis ett mycket drick- och njutbart öl som passar bra framför valborgselden.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; ägarfamiljen Inselkammer har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Frühlingsbier
Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Beska: 30 IBU
Färg: Ljust gul, aningen grumlig
Producent: Privatbrauerei Aying
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 12 480 st.