Det tyska livsmedels- och jordbruksdepartementet har belönat tolv bryggerier med utmärkelsen Bundesehrenpreis 2022. Detta är den högsta kvalitetsutmärkelsen ett tyskt bryggeri kan få.

De tolv pristagarna fick högst betyg i de tester som utförts av den ideella jordbruksorganisationen DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). Totalt testades 750 olika öl från 115 tyska bryggerier. Vinnarna fick ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni i Berlin och prisutdelare var statssekreteraren Manuela Rottmann och DLG:s vice ordförande Diedrich Harms. Närvarande var också Hallertaus humledrottning Theresa Hagl. I sitt tal påpekade Harms att de som vinner Bundesehrenpreis på ett imponerande sätt har visat att de är bland de bästa företagen i Tyskland, att de är ambassadörer för njutning och att de sätter normen för god kvalitet och smak.

Vinnarna av Bundesehrenpreis 2022 tog emot sina priser vid en ceremoni i Berlin (foto: DLG/Christian Lietzmann).

Den högsta utmärkelsen, Bundesehrenpreis i guld, och titeln årets bryggeri 2022 gick till Privatbrauerei Streck-Bräu i bayerska Ostheim vor der Rhön. Bundesehrenpreis i silver gick i sin tur till Schönbuch Braumanufaktur i Böblingen i Baden-Württemberg.

Övriga pristagare är:
Privatbrauerei Schwerter, Meissen
Warsteiner Brauerei, Warstein
Privat-Brauerei Schmucker, Mossautal
Privatbrauerei Eichbaum, Mannheim
Privatbrauerei Waldhaus, Waldhaus
Flötzinger Brauerei, Rosenheim
Schlossbrauerei Maxlrain, Tuntenhausen
Schwarzbräu, Zusmarshausen
Brauerei Ustersbach, Ustersbach
Distelhäuser-Brauerei, Tauberbischofsheim

Bundesehrenpreis delas varje år ut till de tolv bästa tyska bryggerierna i DLG:s kvalitetstester. Bland de vinnande bryggerierna finns flera små och medelstora företag, som visar stor skicklighet, tekniskt kunnande och är goda representanter för bryggerinäringen. Deras verksamheter har granskats noggrant av experter inom flera områden. Testerna omfattar bland annat alkoholinnehåll, smakstabilitet, hållbarhetstid, stamvörtstyrka, mikrobiologi, skumstabilitet, färg och grumlighet (turbiditet).

Källa: DLG