Max fyra euro för en liter öl. Det var förslaget i en motion till stadsfullmäktige i Schwäbisch Hall. Trots att förslaget stöddes av en majoritet av ledamöterna ser det ut att stoppas av stadens borgmästare.

Med tretton röster mot nio beslutade stadsfullmäktige i Schwäbisch Hall i Baden-Württemberg i slutet av förra veckan att införa ett pristak på fyra euro för en liter öl på stadens krogar. Om krögarna vill ha mer än så kommer mellanskillnaden betalas med pengar från stadens fond för stöd till stadskärnan. Förslaget lades fram av ledamoten Tillmann Finger från partiet Die Partei, som grundades 2004 av redaktörer vid den satiriska tidskriften Titanic. Det hela ska ses som en ironisk kommentar till ett förslag från liberala FDP om att införa ett pristak på bensin och diesel.

Tillmann Finger från Die Partei tycker att fyra euro för en liter öl är ett rimligt maxpris (foto: Eva-Marie Mihai/Bild).

I andra partier är man dock inte lika roade. Borgmästaren Daniel Bullinger (FDP) menar att det förmodligen inte är förenligt med tysk lag att subventionera alkohol på det sättet. Om beslutet ska förverkligas måste man dessutom komma på ett sätt att även stödja handeln och restaurangbranschen i övrigt. Oavsett vilket så finns det inga pengar i budgeten för detta, menar han. Enligt ledamöter från socialdemokratiska SPD är förslaget och dess hantering pinsamt och en skam för stadsfullmäktige. Den tidigare finansministern och FDP-ledamoten Walter Döring kallar i sin tur pristaket för ”en galen idé”.

Källa: Stuttgarter Nachrichten