Tysklands öldrickare riskerar att bli utan sin favoritdryck i sommar och den öl som finns lär bli dyrare. Förklaringen ligger i det osäkra världsläget och en brist på returflaskor.

Förra veckan kom rapporter om att tyska bryggerier riskerar att stå utan glasflaskor till sina öl, något som flera svenska medier rapporterat om. Ungefär åttio procent av all öl i Tyskland säljs i återvinningsbara glasflaskor. Under coronapandemin har dock många bryggerier haft svårt att fylla på sina förråd med returglas, vilket innebär problem när efterfrågan nu stiger inför sommarmånaderna. Många bryggerier behöver därför köpa nya flaskor, något som visat sig lättare sagt än gjort eftersom flasktillverkarna också har problem med att upprätthålla produktionen.

Flaskbrist, stigande priser och leveransproblem kan leda till mindre och dyrare tysk öl i sommar (foto: Adobe Stock/gannamartysheva).

En orsak är Rysslands invasion av Ukraina, som ytterligare försämrat tillgången på flaskor. I början av mars skadades Vetropacks fabrik i Gostomel svårt och kan för närvarande inte tillverka några glasflaskor. Västvärldens sanktioner mot Ryssland har också lett till att Tyskland fått enerigproblem, då man gjort sig beroende av naturgas och olja från Ryssland. Istället försöker tyskarna nu ta fram alternativa energislag, vilket fått priserna att skena. Detta drabbar inte minst den energikrävande glasindustrin. Stigande priser gör att de som inte skrivit långa avtal får betala åttio procent mer för nya glasflaskor jämfört med förra året, skriver Inside Beer.

Men det är inte bara glasflaskor som påverkas. Priserna för massor av andra råvaror och tillverkningsmaterial har också exploderat. Till exempel har elektricitet blivit 250 procent dyrare sedan förra året, bryggmalt kostar sjuttio procent mer, medan priset på europallar stigit med 150 procent. Ovanpå detta har såväl coronapandemin som Ukrainakriget ställt till stora problem i företagens försörjningskedjor, inte minst eftersom många lastbilschaufförer kommer från Ukraina.

Att allt detta sammantaget kommer att märkas på ölpriserna framöver är de flesta överens om. Och det gäller inte bara tyska öldrickare. Under årets Oktoberfest lär även utländska besökare få känna på de bistra tiderna. Även om festivalölen inte säljs i flaska kommer priset för en liter öl (Mass) förmodligen hamna någonstans mellan 12,50 och 13,00 euro. Det är åtta-tretton procent högre än 2019, då Oktoberfest senast ägde rum.