I det huvudsakligen katolska förbundslandet Bayern är det tätt mellan klostren. I de flesta av dem har det bryggts högklassig öl i hundratals – ibland rentav tusen – år. Många är fortfarande aktiva och välkända långt utanför Bayerns och Tysklands gränser. Följ med på en pilgrimsvandring till de bayerska klosterbryggerierna.

Klosterbräuhaus Ursberg
Ursbergs kloster ligger mellan Augsburg och Memmingen och var tidigare kejserligt kloster för premonstratensorden. Klostrets upphörde 1803 och förvandlades 1884 till ett hem för de ”fysiskt och mentalt handikappade” av prästen Dominikus Ringeisen. Sedan 1996 drivs anläggningen av en kyrklig stiftelse som erbjuder boenden för funktionshindrade människor från hela Bayern. Redan 1623 bryggde premonstratensmunkarna öl i klostret. Det nuvarande brygghuset är dock byggt 1792. Här produceras underjästa specialiteter som Ursberger Märzen, Pils, Helles och Dunkel. Ölen kan avnjutas i restaurangen eller i ölträdgården. Övernattning är möjlig i det intilliggande hotellet.

Irseer Klosterbräu
Benediktinerklostret i Irsee nära Kaufbeuren i Ostallgäu grundades 1185. Klostret med sin barockkyrka upplöstes 1803 och från 1832 användes byggnaderna som mentalsjukhus. Sedan 1981 fungerar dock det gamla klostret som konferens- och utbildningsanläggning. Under 1970-talet renoverades klostret och dess bryggeri, som även fick ett museum från vilket man ser in i brygghuset och jäsningskällaren. Senare har även en restaurang med tillhörande ölträdgård, ett hotell och ett dagcenter tillkommit. Bryggeriets paradöl är den ofiltrerade Kloster-Urtrunk. I sortimentet finns också Kloster-Urdunkel, Kloster-Starkbier, Kloster-Weisse och Kloster-Helle.

Irseer Klosterbräu har en trevlig ölträdgård där ölen kan avnjutas (foto: Irseer Klosterbräu).

Klosterbrauerei Ettal
Öl har bryggts i Ettal sedan 1609. Benediktinklostret vid Ammergebirge nära Oberammergau grundades 1330 av kejsaren Ludwig av Bayern. Storhetstiden inföll under 1600- och 1700-talet, då pilgrimer kom för att se statyn Ettalmadonnan från Pisa. Dagens brygghus stod klart 2016 och här bryggs numera Ettaler Klosterhell, Ettaller Dunkel samt ett ljust och ett mörkt bocköl. I samarbete med ett större bryggeri produceras även ett veteöl. Det finns dessutom ett bryggerimuseum, som kan besökas i samband med guidade bryggerivisningar. På platsen tillverkas även klosterlikör.

Klosterbrauerei Andechs
Redan 1130 kom pilgrimer till Fünfseenland i Oberbayern för att dyrka en relik från Sankt Nikolaus. Under 1500- och 1600-talet blev platsen också en vallfartsort för Jungfru Maria och från 1945 även för Sankta Hedvig. Traditionen att brygga öl går förmodligen tillbaka till 1455, då benediktinmunkar började sköta om vallfartsplatsen. Bryggeriet drivs än i dag av munkorden, som brygger öl enligt traditionella metoder. I sortimentet ingår ljusa och mörka öl, veteöl och bocköl, tillsammans med alkoholfria veteöl och radler. Mat och dryck kan intas i den berömda Bräustüberl eller i ölträdgården, dit du gärna får ta med dig eget tilltugg, eller i klostrets värdshus.

Andechs har blivit ett av de populäraste klosterbryggerierna i Tyskland (foto: Imago).

Aldersbacher
Klosterbryggeriet omnämns första gången 1268. På den tiden bryggde cisterciensermunkarna mest öl för eget bruk. På 1500-talet utökades bryggeriet och fick sin egen humleodling. I samband med sekulariseringen 1803 togs verksamheten över av familjen von Aretin, som drivit den sedan dess. Sortimentet består av flera traditionella ölstilar, som Aldersbacher Urhell, Freiherr Pils och Sverigebekanta Kloster Dunkel. Den kraftfulla Zwicklbier vann silver vid European Beer Star 2017, medan den lätthumlade Kloster Weisse Hell har fått inte mindre än sexton guldmedaljer av den ideella jordbruksorganisationen DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). Dessutom producerar man olika hantverksöl som ipa, stout, weizenbock, barleywine och porter. Restaurang med traditionell bayersk mat och två ölträdgårdar finns också på platsen.

Kloster Reutberg
Kloster Reutberg är ett populärt utflyktsmål i Tölzer Land i Oberbayern. Klostret grundades 1618 för kapucinernunnor, men kom senare att inhysa nunnor ur franciskanerorden. Det var också de sistnämnda som började brygga öl 1677. Sedan 1924 bryggs ölen av kooperativet Brauereigenossenschaft Reutberg. I Klosterbräustüberl serveras klassiska ölstilar, som helles, dunkel, weissbier och pilsner. Bryggeriet producerar även mer säsongsbundna specialiteter som maltiga Josefibock, Weissbierbock och den ofiltrerade zwickeln Ägidius-Trunk. Från ölträdgården har man en spektakulär utsikt över bergen i Isarwinkel och Karwendelgebirge. Klostret går enkelt att nå via vandrings- och cykelleder samt pilgrimsleden Jakobsweg.

Kloster Reutberg ligger i bedövande vackra omgivningar i Tölzer Land (foto: Kloster Reutberg).

Weissenohe
Klostret i Oberfranken har funnits sedan 1050. Man tror att öl har bryggts sedan dess, vilket gör Weissenohe till Frankens äldsta bryggeri. Genom åren har klostret förstörts och återuppbyggts flera gånger. I samband med sekulariseringen såldes det till slutligen till privatpersoner. Klostrets sista bryggmästare fortsatte att driva bryggeriet tills han sålde det tillsammans med bryggerirättigheterna 1827. I dag drivs bryggeriet av den femte generationen i familjen Winkler. Bryggeriets vatten kommer från Frankiska Schweiz och passar bäst för mörka öl som inte är så humliga, medan Hersbruckerhumlen och maltkornet kommer från bryggeriets omedelbara närhet. Tillsammans bildar ingredienserna öl som Altfränkisches Klosterbier, Classic Export Bioland, Kloster-Sud, Bonifatius Dunkel, Bonator Doppelbock och Eucharius Märzen. Mat och dryck kan intas i restaurangen och i malthuset anordnas konstutställningar. Vandringsleden Fünf-Seidla-Steig passerar Weissenohe och ytterligare fyra bryggerier i trakten runt Gräfenberg.

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Ofta kallat världens äldsta bryggeri och i dag ett av de populäraste tyska ölmärkena. Det benediktinkloster som grundades år 725 fick rättigheter att brygga och sälja öl 1040, vilket munkarna gjorde tills klostret upplöstes 1803. Bryggeriet togs då över av den bayerska staten, som har fortsatt att producera högklassig öl. 1909 startade Weihenstephans högskola för jordbruk och ölbryggning, som än i dag utbildar bryggmästare från hela världen. Bryggeriets sortiment består av sexton olika öl, varav många är flerfaldigt prisbelönta. Vid sidan av klassiska stilar som helles, pilsner, dunkel och weissbier, brygger man mäktiga specialöl som den ljusa vetebocken Vitus, den mörka dubbelbocken Korbinian och 1516 Kellerbier. Ölen avnjuts med fördel i Bräustüberl Weihenstephan med tillhörande ölträdgård. Bryggeriet erbjuder även guidade visningar.

Världens äldsta bryggeri brukar det kallas – Bayerische Staatsbrauerei i Weihenstephan (foto: Wikipedia).

Kloster Kreuzberg
Vid Kreuzberg har det funnits ett franciskankloster sedan 1692 och ett bryggeri sedan 1731. Klostret var ett av få i Bayern som inte upplöstes i samband med 1800-talets sekularisering. I dag är klostret, dess restaurang och ölträdgård ett populärt utflyktsmål. Fram till 1920 gav munkarna bort sitt öl gratis till passerande pilgrimer. I dag förvaras i princip all öl i tunnor och bryggs enligt ett recept som varit oförändrat genom seklen med eget brunnsvatten, Rhöner bryggmalt och aromahumle från Hallertau. Alla öl ör ofiltrerade och sortimentet omfattar dunkel, pilsner, ljust veteöl och det starka julölet Weihnachtsbock.

Klosterbrauerei Weltenburg
Klostret sägs ha grundats av de irländsk-skotska munkarna Eustasius och Agilus av Luxeuil runt år 600, vilket gör det till den äldsta klosterbildningen i Bayern. I dag är det benediktinmunkar som bor i det stora barockkomplexet vid Donau. Det finns belägg för att öl har bryggts i klostret sedan 1050. Stjärnan i bryggeriets utbud är den mörka och starka Kloster Barock Dunkel, som bland annat vunnit guld vid World Beer Awards tre gånger. Det andra favoritölet, dubbelbocken Kloster Asam Bock, har vunnit tre guldmedaljer vid European Beer Star. Sortimentet består även av Helles, Pils, Kellerbier, Märzen med flera sorter. Klostrets restaurang har ölledningar direkt från lagerkällaren och ölträdgården inbjuder till trevliga stunder under kastanjeträden. Du kan även gå guidade visningar av såväl bryggeri som klosterkyrka.

Vid Donaus strand hittar vi Kloster Weltenburg – Bayerns äldsta klosterbildning (foto: Mauritius Images/Westend61/Val Thoermer).

Speinshart och Kemnather
Kloster Speinshart nordväst om Weiden grundades troligen 1145. Klostret upplöstes 1803, men återväcktes 1923. En större renovering genomfördes 2017. Klosterölet serveras i den egna restaurangen. Det bärnstensfärgade ölet bryggs av Kemnather Klosterbrauerei, som ligger en mil bort. Bryggeriets rötter går att hitta i franciskanklostret i Kemnath, som grundades 1660 och upplöstes 1802. I bryggeriet görs även helles, pilsner, veteöl, märzen, festöl och en zoigl.

Klosterbrauerei Scheyern
Benediktinklostret grundades 1077 i dagens Bayerischzell nära Schliersee. 1119 flyttade munkarna till Scheyern och det var ungefär då man även började brygga öl på platsen. I dag produceras traditionella, opastöriserade öl med enbart Holledauer aromhumle och vatten från den egna brunnen. Det breda sortimentet består av helles, dunkel, veteöl och Schyrengold, ett landbier som bryggs med solenergi. Vid sidan av regionala öl, producerar man även klosteröl för hela den tyska marknaden i samarbete med Tucher Privatbrauerei. Dessutom brygger man fyra hantverksöl med exotiska smaker som mint och mentol. I klostret finns även en restaurang med ölträdgård, liksom slakteri, destilleri och osttillverkning.

Klosterbrauerei Scheyern brygger enligt traditionella metoder (foto: Klosterbrauerei Scheyern).

Vierzehnheiligen Nothelfer Bier
Basilikan Vierzehnheiligen ligger nära Bad Staffelstein i Oberfranken. Den är byggd för att ära ”De fjorton nödhjälparna”, katolska skyddshelgon från 100- till 300-talet, som alla utom en dog martyrdöden. Pilgrimer har sedan mitten av 1400-talet tagit sig till platsen, där helgonen lär ha visat sig för en fåraherde. Sedan 1803 har även öl under namnet Vierzehnheiliger bryggts i helgonens ära. Sedan 1989 bryggs ölen av Brauerei Trunk. Endast malt från Kulmbach och Bamberg används, tillsammans med regionalt odlad humle. Det mest kända är Nothelfer Trunk, ett kastanjebrunt öl med smak av malt, bröd och rostade toner, som följs av choklad, espresso, karamell och paranötter. I utbudet ingår även Pils, Bio-Weisse, Hell och Silberbock.

Källa: Erlebe Bayern