För alla älskare av tysk öl är 1 september datumet att lägga på minnet. Då rasslar det nämligen till med en hel del tyskt på Systembolagets hyllor.

Det fasta sortimentet utökas med inte mindre än fyra tyska öl den 1 september. Två av dem är helt nya bekantskaper, medan de två andra känns igen från små partier respektive beställningssortimentet. De två förstnämnda är Hohenthanner Schlossbrauereis ljusa Kellerbier Hell och den mörka Kloster Dunkel från Brauerei Aldersbach. Båda är bayerska lageröl, säljs i halvlitersflaska och kostar 24,30 kronor styck. De två får också kallas typiska representanter för två klassiska tyska ölstilar.

Kellerbier Hell från Hohenthanner kommer till fasta sortimentet (foto: murnerwagner.com).

Till fasta sortimentet hittar också en bekant från tidigare tillfälliga släpp, nämligen Pfungstädters Edel-Pils Premium. Denna gång kommer den dock i mindre flaska, 33 centiliter, som man får betala 14,90 kronor för. Från beställningssortimentet kvalar dessutom Weihenstephaners fina Kristall Weissbier in. Den matchar kanske inte riktigt sin ofiltrerade storebror, men håller mycket hög klass ändå. För en halvlitersflaska får man räkna med att skiljas från 24 kronor.

Som vanligt när det kommer in nytt i det fasta sortimentet, så är det också några öl som måste lämna systemhyllorna. För tysk del innebär det att vi får säga tack och hej för den här gången till Urban Chestnut Zwickel, König Ludwig Dunkel och Köstritzer Schwarzbier, som alla förpassas till beställningssortimentet.

Weihenstephaners Kristall Weissbier har kvalat in från beställningssortimentet (foto: Weihenstephaner).

Det blir ingen Oktoberfest i München i år, men väl oktoberöl på Systembolaget. Årets gäng släpps också den 1 september. Bland flera bekanta namn hittar vi ett lite nyare: O’zapft is! från Privatbrauerei Höss i bayerska Sonthofen. Ölet i fråga är som sig bör ett ljust lageröl, men med den för oktoberöl något måttligare alkoholhalten 5,2 procent. 22,50 kronor kostar en flaska, som självklart kommer i den riktiga storleken 50 centiliter. Namnet anspelar för övrigt på det utrop som görs när tappen slås ur första tunnan under exempelvis Oktoberfest.

Bland de övriga tyska oktoberölen hittar vi några kändisar från tidigare år:
– Zoller-Hof Export Festbier (5,3 %), 50 cl, 22,50 kr.
– Paulaner Oktoberfest (6 %), 50 cl, 22,50 kr.
– Karmeliten Festbier (5,5 %), 50 cl, 22,50 kr.
– Hofbräu München Oktoberfest (6,3 %), 50 cl, 23,90 kr.
– Weihenstephaner Festbier (5,8 %), 50 cl, 22,50 kr.

Med Hofbräus festöl kan alla ordna sin egen Oktoberfest (foto: Hofbräu München).