Sju tyska bryggerier placerar sig på listan över de fyrtio största i världen. Det visar den senaste ”Top 40 Brauereien”, som är en del av humleföretaget Barth Haas rapport över öl- och humlemarknaden 2021/2022.

Precis som året innan är det Radeberger Gruppe som är Tysklands största bryggerikoncern. Med en försäljning på 10,2 miljoner hektoliter 2021 landar man på 22:a plats bland världens största bryggerier. På andra plats i Tyskland och 24:e totalt med en försäljning på cirka 8,5 miljoner hektoliter i fjol återfinns TCB Beverages, som omfattar bryggerier som Frankfurter Brauhaus, Feldschlösschen och Gilde Brauerei. Tredje störst i Tyskland och 25:e störst i världen är Oettinger, som också de sålde runt 8,5 miljoner hektoliter förra året. Samtliga dessa koncerner hamnar på samma plats 2021 som 2020.

Radeberger Gruppe, med flera kända märken, är fortfarande Tysklands största bryggerikoncern (foto: Radeberger Gruppe).

En placering upp blir det för Krombacher Gruppe, som hamnar på 30:e plats i världen med en försäljning på 5,8 miljoner hektoliter. Två platser upp, från 33:e till 31:a, blir det för Paulaner Gruppe som sålde 5,7 miljoner hektoliter öl 2021. Något neråt går det dock för Bitburger Braugruppe, som med 5,0 miljoner hektoliter hamnar på 33:e plats i världen. Sista tyska bryggeri på topp 40-listan är Veltins, som med 3,1 miljoner sålda hektoliter åter tar sistaplatsen. Ut från listan åker Warsteiner Gruppe, som förra året hamnade på plats 39.

Den totala försäljningen för världens fyrtio största bryggerier uppgår till närmare 1,7 miljarder hektoliter 2021, vilket är en ökning med cirka åttio miljoner hektoliter eller fem procent från året innan. Sammanlagt står dessa bryggerier för 91,4 procent av världsmarknaden för öl. De två största bryggerikoncernerna, AB Inbev och Heineken, står tillsammans för 48 procent av de fyrtio största bryggeriernas sammanlagda försäljning med 582 respektive 222 miljoner hektoliter. Övriga bryggerikoncerner på topp fem är Carlsberg (120 miljoner hektoliter), China Resources Snow Breweries (112 miljoner hektoliter) och Molson Coors (84 miljoner hektoliter).

Källa: Getränke News