Den socialdemokratiske politikern Carsten Schneider har utsetts till Tysklands nye ölambassadör av det tyska bryggarförbundet. Utnämningen skedde i samband med den tyska bryggardagen i Berlin den 22 juni.

Carsten Schneider (SPD) har suttit i den tyska förbundsdagen sedan 1998 och blev i december 2021 minister för östra Tyskland och likvärdiga levnadsvillkor. Han tilldelas hederstiteln Årets ölambassadör – Botschafter des Bieres – för sitt engagemang för handel och medelstora företag, särskilt familjeägda företag, i såväl östra som västra Tyskland. Han uppskattas också för sitt arbete med miljöskydd, regionalitet och hållbarhet, där han särskilt vurmar för regional mångfald och skyddet av naturresurser. Hyllningstalet hölls av Tysklands jordbruksminister Cem Özdemir (Grüne), som själv utsågs till ölambassadör 2014. Förutom att lovorda Schneider lyfte han även fram bryggeriernas viktiga roll i den regionala värdekedjan och för lokalbefolkningen.

Bryggarförbundets ordförande Jörg Lehmann (t.v.) skålar för den nye ölambassadören Carsten Schneider (foto: DBB/Zeitz).

Det tyska bryggeriförbundet (Deutscher Brauer-Bund) grundades i Dresden 1871, vilket gör det till en av de äldsta branschföreningarna i Tyskland. Varje år sedan 2002 har föreningen utsett en ny ölambassadör i samband med förbundets bryggardag –Deutsche Brauertag – som på grund av coronapandemin inte kunnat äga rum sedan 2019. Hederstiteln går till personer som utmärker sig genom sitt stora engagemang i frågor som är viktiga för bryggerinäringen. Bland tidigare ambassadörer finns förbundsministern för jordbruk Julia Klöckner (2018), premiärminister Winfried Kretschmann (2017), talmannen i tyska riksdagen (Förbundsdagen) Norbert Lammert (2016) och jordbruksminister Christian Schmidt (2015).

Källa: Deutschen Brauer-Bund