En het sommardag är det skönt att sätta sig i skuggan av ett träd med något svalkande att dricka i en trevlig ölträdgård. Livsstilsmagasinet Falstaff har tillsammans med läsktillverkaren Almdudler tagit reda på vilka som är Tysklands bästa ölträdgårdar 2022.

I sin jakt på Tysklands mest populära ölträdgårdar har Falstaff och Almdudler tagit allmänheten till hjälp genom en webbomröstning. Överlägsen vinnare med 54 procent av rösterna blev Eulchen Brauerei i Mainz. Ölträdgården är belägen mitt i stan, på innergården till Kurfürstliches Schloss – Kurfurstepalatset. Här kan gästerna njuta av en öl tillsammans med en pizza, för att sedan ta en liten promenad i de historiska omgivningarna. På andra plats hittar vi en riktig klassiker – Augustinerkeller i München – som får tio procent av rösterna. Trean Bräustüberl i Tegernsee bär på minst lika mycket öltradition och får sju procent av rösterna. 

Eulchen Brauerei har den trevligaste ölträdgården i Tyskland enligt Falstaffs läsare (foto: Eulchen Brauerei).

Här är Tysklands tio mest populära ölträdgårdar 2022:

  1. Eulchen Brauerei, Mainz (54 % av rösterna)
  2. Augustinerkeller, München (10 %)
  3. Bräustüberl, Tegernsee (7 %)
  4. Hirschgarten, München (7 %)
  5. Spezial-Keller, Bamberg (4 %)
  6. Skopis Elbgarten, Coswig (4 %)
  7. Brlo Brwhouse, Berlin (4 %)
  8. Liebevoll in der Auermühle, Ratingen (3 %)
  9. Biergarten im Schlossgarten, Stuttgart (3 %)
  10. Bräustüberl Maxlrain, Tuntenhausen (3 %)

Falstaff är det största livsstilsmagasinet för kulinariskt intresserade i de tysktalande länderna. Totalt ges tidningen ut i 142 000 exemplar, med egna utgåvor i Tyskland, Österrike och Schweiz. Man ger också ut populära vin- och restaurangguider. Webbplatsen lockar ungefär 517 000 besökare varje månad och tidningens nyhetsbrev har cirka 72 000 prenumeranter.

Almdudler är en österrikisk läskedryck, som tillverkas med örtextrakt. Drycken brukar kallas för ”Österrikes nationaldryck” och slås i popularitet bara av Coca-Cola. Almdudler togs fram av Wienentreprenören Erwin Klein, som började sälja drycken 1957. Namnet kommer från den då vanliga frasen ”Auf der Alm dudeln”, vilket ungefär betyder ”Joddla i alperna”. Sedan 1973 tillverkas Almdudler på licens i olika länder.