Från och med den 1 september höjs priset på Becks fatöl i Tyskland med tjugo euro per hektoliter. Det har Becks ägare AB Inbev Deutschland meddelat sina kunder. Efter höjningen kommer ett glas Becks på krogen att kosta tjugo till femtio eurocent mer.

Att ett ölpris höjs med så pass mycket som tjugo euro per hektoliter är ovanligt; tidigare har en genomsnittlig höjning på tio euro varit normen. Bakom höjningen ligger stegrande kostnader till följd av coronapandemin och kriget i Ukraina. Samtidigt meddelar AB Inbev att man låter priset på Becks flasköl vara oförändrat. Detta eftersom en motsvarande höjning av priset på flasköl skulle innebära ett stort tapp i försäljningen, då en back öl skulle bli cirka två euro dyrare – detta i stenhård konkurrens. Det var av samma anledning som Warsteiner och König Pilsener i våras avstod från att höja priset på sina flasköl. Storspelare som Krombacher, Veltins, Radeberger och Bitburger har dock valt en annan väg och höjt priserna för både fat- och flasköl, skriver Getränke News.

Från och med den 1 september blir det dyrare att dricka Becks från fat i Tyskland (foto: Adobe Stock/Wirestock).

Sedan AB Inbev tog över Becks har märkets marknadsandel stadigt sjunkit från tvåsiffriga procenttal till ensiffriga. Innan coronapandemin låg den på bara fyra procent och det blir allt svårare att hitta Becks på fat. Som jämförelse kan nämnas att Bitburgers marknadsandel innan pandemin var tjugo procent, Veltins sjutton procent och Warsteiners andel femton procent. Världens största bryggerikoncern AB Inbev jobbar rent vinstorienterat på kvartalsbasis och skriver aldrig långa kontrakt med sina kunder. Hur den senaste prisökningen kommer att påverka krögarnas vilja att köpa in Becks på fat återstår att se.

Anheuser-Busch Inbev Deutschland är ett dotterbolag till världens största bryggerikoncern. Med varumärken som Becks, Franziskaner, Spaten, Löwenbräu och Corona är man i dag den näst största bryggerigruppen på den tyska marknaden. AB Inbev sysselsätter cirka 2 300 personer på fyra orter i Tyskland. Huvudkontoret ligger i Bremen.