I år firar bayerska Fraugruber femårsjubileum. Det uppmärksammar man genom att ge ut en serie jubileumsöl i olika stilar. Ett av dessa öl dyker upp i Systembolagets tillfälliga sortiment den 22 juli. Hugade spekulanter får dock gräva djupt i plånboken.

Vid det här laget har vi fått flera exempel på den skaparlust som Fraugruber Craft Brewing besitter. Det som landar i det tillfälliga sortimentet den 22 juli står dock i en klass för sig – om inte annat vad gäller priset. För att fira sina första fem år som bryggeri har bayrarna skapat en praktpjäs i form av en imperial stout på stadiga 12,5 procent. Det vi också vet om detta nattsvarta öl är att det lagrats i bourbonfat. Detta bidrar till en riktigt söt smakexplosion med inslag av whisky, vanilj, choklad, kaffe och rostad malt. Avslutningen är besk och en aning torr. Priset? 269 kronor för en halvlitersflaska. Men ska man fira ska man göra det ordentligt.

Bayerska Fraugruber firar femårsjubileum med en riktig praktpjäs, som nu också kommer till Sverige (foto: Fraugruber Craft Brewing).

Bakom namnet Fraugruber döljer sig de två vännerna Matthias Gruber och Enzo Frauenschuh, som förenats i sin passion för kvalitet, passion och en ständig drivkraft att pröva nya saker. De två bryggarna producerar sedan 2017 sina öl i bayerska Gundelfingen an der Donau i det som tidigare var Camba Bavarias upplevelsecentrum Camba Old Factory.

Fakta Fraugruber 5th Anniversary Imperial Stout
Stil: Imperial stout
Alkoholhalt: 12,5 %
Producent: Fraugruber Craft Brewing
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 269,00 kr (538,00 kr/l)