I Tyskland går det numera att hitta många öl i alkoholfria varianter och antalet sorter fortsätter att öka. Under 2021 producerades cirka 411 miljoner liter alkoholfri öl till ett värde av ungefär 358 miljoner euro i landet.

Enligt siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis har produktionen av alkoholfri öl i landet ökat med 74,1 procent de senaste tio åren. År 2011 bryggde tyska bryggerier ungefär 236 miljoner liter öl och ölblandningar utan alkohol.

I Tyskland har produktionen av alkoholfritt öl ökat med drygt 74 procent de senaste tio åren (foto: DBB).

Ölblandningar som radler har en något lägre alkoholhalt än vanliga öl, men är inte helt alkoholfria. Produktionen av dessa ölvarianter har dock också ökat under det senaste decenniet, från 326 miljoner liter 2011 till närmare 403 miljoner liter tio år senare. Detta motsvarar en ökning med 23,6 procent. Sett över de senaste tio åren är denna ökning dock betydligt lägre än den för produktionen av alkoholfri öl.

Fotnot: I statistikkategorin ”Alkoholfri öl” ingår öl och ölblandningar med ett alkoholinnehåll på max 0,5 volymprocent.