På fredag släpper Systembolaget lite nytt i tillfälligt sortiment igen. Till mångas glädje återkommer en kraftfull pjäs från Bamberg som också kan ses som en försmak av hösten.

Det har närmast blivit en tradition att Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen dyker upp i Sverige vid den här tiden på året. Liksom i fjol har tyskarna skickat 40 000 flaskor, som landar på vissa systembolagshyllor och för webbeställning den 12 augusti. Detta klassiska rököl är bryggt med Schlenkerlas originalrökmalt och bjuder på en doft av charkuterier, kol och rostad malt. Smaken kan bäst beskrivas som rökig, kryddig, brödig och maltig. Ett fylligt öl för den som gillar det kraftfullt rökiga.

Att Schlenkerlas märzen dyker upp på Systembolaget så här års har närmast blivit en tradition (foto: Flickr/Gordon C).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna är Johann Wolfgang Heller, som tog över bryggeriet i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
Stil: Rökmärzen
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtsstyrka: 13,5 %
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Beska: 30 IBU
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 27,90 kr (55,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 40 000 st.