På medeltiden var Hamburg navet i den nordtyska ölbryggningen. Under senare år har en ny och mångfacetterad bryggartradition vuxit fram vid Elbes strand. Den 8-17 september möts dessa tidsepoker under Hamburg Beer Week 2022.

Under den veckolånga festen kommer drygt fyrtio bryggerier, bryggeripubar, mindre ölbryggarprojekt och ölställen visa upp vad de har och kan. Med cirka 150 olika evenemang på ett fyrtiotal platser över hela Hamburg visas stadens tusenåriga ölbryggartradition upp på ett spännande och nyskapande sätt. Som besökare kan man bland annat testa nya ölsorter, gå på guidade bryggerivisningar, delta i workshoppar och lära sig om ölbryggningens historia. Dessutom bjuds det på levande musik och god mat, som med fördel sköljs ner med det specialframtagna festivalölet Hamburg Lager. Det är ett lätt rökigt öl som tagits fram gemensamt av 23 Hamburgbryggerier och som bryggts på Landgang Brauerei i Altona.

Under en vecka i september ställer Hamburgs bryggerier och ölställen upp som en man för att visa vad staden har ett erbjuda i ölväg (foto: Hamburg Beer Week).

De senaste tio åren har Hamburgs bryggeriscen utvecklats enormt. Vid sidan av kända storbryggerier som Astra och Holsten, har det poppat upp rader av små, kreativa hantverksbryggerier, ölställen och ölbutiker i den gamla Hansastaden. Dagens moderna hantverksbryggare kan luta sig mot en närmare tusenårig bryggeritradition, som nådde sin höjdpunkt i mitten av 1500-talet. Vid den tiden fanns det mer än 500 bryggerier i Hamburg och den årliga ölkonsumtionen låg på drygt 500 liter per person (mot dagens 100 liter per person). Till stor del berodde detta på att öl var säkrare att dricka än vatten. Den stora konsumtionen underlättades dessutom av att ölen endast hade en alkoholhalt på en-två procent.

Årets Hamburg Beer Week är den tredje som arrangeras. Mer information om program och deltagare finns på www.beerweek.hamburg.

Källa: About Drinks